Winnaar ARC22 Jong Talent Award
Martijn de Geus
Martijn de Geus gebruikt zijn ervaring als gorillaverzorger in zijn ontwerpen
Als gorillaverzorger leerde Martijn de Geus dat we te veel van de aarde vragen. Inmiddels woont en werkt hij in China als architect en academicus, maar zijn tijd bij de Apenheul laat hem niet los. Hoe past hij zijn ervaring toe in de praktijk?
Tekst Hanna Veltman
Voor de ARC22 Jong Talent Award zijn ook dit jaar weer vijf jonge architecten genomineerd die hard aan de weg timmeren. De afgelopen weken stelden we de kanshebbers voor. Deze week de laatste in de serie: architect, onderzoeker en assistent-professor Martijn de Geus.
Waarom heb je voor dit vak gekozen?
“Voordat ik bouwkunde studeerde, werkte ik zes jaar als gorillaverzorger in de Apenheul. Dit dierenpark heeft geen kooien en gebruikt het welzijn en het natuurlijke gedrag van de inwoners als startpunt. Daar leerde ik dat we door middel van ontwerp gedrag en welzijn kunnen beïnvloeden.
“Daardoor raakte ik geïnspireerd. Ik dacht, als we op deze manier architectuur aanvliegen, dan kunnen we bijdragen aan een betere samenleving waar mensen zich prettiger voelen. Dat leek mij geweldig.”
Wat is jouw ontwerpfilosofie?
“Mijn ontwerpfilosofie is ook gerelateerd aan mijn gorillatijd. Ik leerde bij de Apenheul namelijk dat we als mensen de natuur verwoesten, vaak indirect door ons consumptiepatroon. We moeten erg voorzichtig moeten zijn met de wereld die we hebben. We moeten de aarde goed verzorgen.
“Ik vind dat wij als architecten die verantwoordelijkheid dragen. We gebruiken materialen waar natuurlijke systemen voor worden verwoest en als de gebouwen eenmaal staan, vervuilen ze het milieu om te kunnen verwarmen en te koelen.
“Daarom is mijn ontwerpfilosofie om projecten te maken die bijdragen aan een betere wereld. Ze verminderen energieverbruik, bevorderen sociale leefbaarheid en streven op die manier een betere samenleving na. Een wereld waarin gebouwen niet alleen grondstoffen afnemen, maar juist iets toevoegen.”
Op welk project ben je het trotst?
“Ik ben momenteel het trotst op het grootste insectenhotel ter wereld, onderdeel van het voedselbos in de Apenheul. Dit project is een goed voorbeeld van mijn ontwerpfilosofie.”
Wat maakt dit project bijzonder?
“Het insectenhotel is een paar honderd meter lang en het gebruikt een combinatie van afval van het bouwproces en biobased materialen om een leefomgeving voor insecten te creëren. We geven hiermee aan hoe wij als mensen bij kunnen dragen aan een betere wereld, in dit geval door lokale biodiversiteit te bevorderen. Niet alleen voor ons eigen gewin, maar voor dat van de hele planeet. Zonder insecten immers geen vruchten in de bomen, en geen fruit voor ons om te eten.”
Wat is goede architectuur volgens jou?
“Projecten, ongeacht of het gebouwen, steden of landschappen zijn, die de kunde van het bouwen verenigen met de kunst van het bouwen om zo een betere samenleving vorm te geven.”
“Mijn ambitie is om als architect, docent en onderzoeker bij te dragen aan deze alternatieve, uitgebalanceerde toekomst. Ik wil een habitat creëren waarin we een balans vinden tussen hoe we samenwonen als mensen, maar ook hoe we met de natuur overeenkomen.”