Juryrapport ARC21 Jong Talent Award
Hoge ambities op sociale en ecologische aspecten
Vijf jonge talenten mochten hun werk, onderzoek en ambities presenteren aan de jury van de ARC22 Jong Talent Award. De genomineerde architecten waren Loes Thijssen, Nasim Razavian, Kevin Veenhuizen, Alessandra Covini & Giovanni Bellotti en Martijn de Geus. Stuk voor stuk zijn het beloftevolle architecten die vastberaden op een doel afgaan: hun talent voor het vakgebied omzetten in waardevolle architectuur.
Tekst Afke Laarakker
De jury van de ARC22 Jong Talent Award was zeer onder de indruk van het hoge niveau van de kandidaten. De genomineerde architecten zijn gedreven en getalenteerd. Wat de jury daarnaast opviel dat deze generatie zich zeer bewust is van de maatschappelijke verantwoordelijkheid. De getoonde projecten tonen hoge ambities op sociale en ecologische aspecten.
De jury is bij het beoordelen van de kandidaten geen criterialijstjes afgegaan, maar heeft getracht de unieke talenten van de kandidaten met elkaar te vergelijken. Dat bleek een moeilijke opgave: de jury is ervan overtuigd dat elke van de kandidaten van de ARC22 Jong Talent Award een mooie toekomst voor zich heeft. Ondanks de moeilijke keuze heeft de jury unaniem een winnaar gekozen.
5 NOMINATIES
Loes Thijssen (Noahh)
Loes Thijssen is een architect met een grote maatschappelijk drive. De jury is onder de indruk van de manier waarop Thijssen zichzelf en haar werk presenteert. Het mag minder bescheiden, daar heeft ze met oog op haar enorme talent álle reden toe. Ze bezit alle vaardigheden die een goede architect nodig heeft: van ontwerptalent tot communicatieve skills in woord en beeld. Loes Thijssen is partner bij NOAHH en werkt terecht aan grote projecten. Ze is ondanks haar jonge leeftijd in feite al een gevestigd en begenadigd architect. Bovendien weet ze waar ze naartoe gaat; ze is een integere architect met een visie.
Nasim Razavian (Studio Ilnix)
De jury herkent in Nasim Razavian een gedreven architect met veel talent. Haar academische achtergrond verzilvert ze in haar gelaagde ontwerpen. De jury geeft haar advies: verdiep je in de ‘art of storytelling’. Ze laat zien dat ze bijzonder intelligent en veelzijdig architect is, maar ze zou haar eigen werk – met een slimme verhaallijn - beter kunnen belichten. De jury is verder onder de indruk hoe ze moeiteloos schakelt tussen praktische en theoretische projecten op alle schalen – van de vormgeving van een wastafel, tot een fascinerende analyse van een rivierdam. Haar project Igol House is schitterend en laat haar ontwerptalent overtuigend zien. Haar tekeningen ronduit verbluffend.
Kevin Veenhuizen (Kumiki)
Kevin Veenhuizen werkt op een rustige en zelfverzekerde manier aan zijn carrière. De jury ziet hoe hij het pad dat hij aflegt doordenkt en vooruit plant zonder angst om te struikelen. De jury waardeert dat Kevin Veenhuizen de moeite neemt om een visie te formuleren. De jury hoopt dat zijn waarden in de toekomst nog beter naar voren zullen komen in zijn projecten, hij laat zien dat hij behalve een slimme bouwer ook een architect met een maatschappelijk bewustzijn is. Hij is daarin een voorbeeld voor architecten die uit gemak alleen maar bouwen.
Alessandra Covini en Giovanni Bellotti (Studio Ossidiana)
Het werk van Studio Ossidiana is schitterend en poëtisch. Met hun studio bevinden Alessandra Covini en Giovanni Bellotti zich op het snijvlak tussen kunst en architectuur. Met esthetische ontwerpen proberen ze de verhouding van mens met de natuur op lovenswaardige wijze te veranderen. Studio Ossidiana weet de toeschouwer voortdurend te verrassen met nieuwe materialen en vormgeving, maar soms lijkt de karakteristieke esthetiek waar het bureau naar streeft een belemmering in de vrijheid. De jury is nieuwsgierig hoe de handtekening zich ontwikkelt binnen meer toegepaste architectuurprojecten.
En de winnaar is…
Martijn de Geus (maison h)
Martijn de Geus heeft al een heel pad afgelegd als architect: van rebelse student tot vakman en academicus met bravoure. Uit zijn werk blijkt een duidelijke drang om te presteren. Hij combineert zijn ontwerptalent met levenslessen, daardoor krijgen zijn projecten en onderzoeken een interessante persoonlijke lading. Bij De Geus ziet de jury de maatschappelijke drive die deze generatie architecten siert. Je ziet bij hem dat hij echt gelooft dat de nieuwe architect anders moet zijn. In een ander tijdsgewricht was hij wellicht een ‘ starchitect’ geworden, maar nu stort hij zich vol overgave op maatschappelijke vraagstukken. Hij excelleert in elke tijd. De Geus is dankzij zijn inspirerende en indrukwekkende oeuvre de winnaar van de ARC22 Jong Talent Award.
Jury ARC22 Jong Talent Award De jury van de ARC22 Jong Talent Award bestond uit voorzitter Liesbeth van der Pol (Dok architecten), Hanneke Kijne (More Landscape/ Academie van Bouwkunst Amsterdam), Rico Zweers (De Mannen van Schuim) en Frank Loer (Loer Architecten). Afke Laarakker (de Architect) was secretaris van de jury.
De ARC22 Interieur Award is een initiatief van Oniro en de Architect.