Winnaar ARC22 Detail Award
Chirurgische restauratie toont hand van de meester
Intuïtie en lef. Dat is waar de jury van de ARC22 Detail Award dit jaar naar op zoek ging. De winnaar onderscheidt zich door de chirurgische manier van restaureren, waarbij nieuwe ingrepen zich op overtuigende wijze binnen de bestaande architectuur voegen. Het resultaat: een on-Nederlands project.
Tekst Marieke Giele
Goede detaillering staat centraal bij de ARC22 Detail Award. Daarvoor ging de jury van deze prijs op zoek naar projecten die verrassen door een andere invalshoek en de rillingen over je rug laten lopen. Daarvoor boog de jury zich op 30 augustus over een longlist van 27 projecten, variërend van houten hoogbouw tot aan handgeblazen lampen en van duurzame schoolrenovaties tot aan fijn gedetailleerde villa’s.
Schoonheid van het detail
Na een weloverwogen beraad komt de jury uiteindelijk tot drie nominaties: De Warmoes in Amsterdam door Workshop architecten, Huis Vaneker in Enschede door Groothuijse de Boer architecten en Stadhuis Leiden door Office Winhov. Deze projecten heeft de jury op 13 september bezocht tijdens een rondrit door Nederland.
Hoewel de genomineerde gebouwen zeer verschillend zijn, vindt de jury dat ze zich elk op een eigen manier onderscheidend opstellen. Ze tonen een verrassende invalshoek en het is voelbaar dat er lef in de projecten zit. Tegelijkertijd kenmerken ze zich door een bijzondere subtiliteit, waardoor het aan de toeschouwer is om langzaam de schoonheid van het architectonische detail te ontdekken.
DRIE NOMINATIES
Begin oktober maakte de jury een rondrit langs de drie nominaties
De Warmoes
Workshop architecten
↑ Beeld Max Hart Nibrig
De Warmoes is een uniek woongebouw dat door de industriële uitstraling perfect aansluit bij de omgeving van het Oostenburgereiland. De jury waardeert de manier waarop de architectuur van de kas op het dak is doorgezet in het volledige gevelontwerp. Dat heeft geleid tot een woongebouw waar de lichtheid vanaf spat.
De jury is onder de indruk van de krachtige compositie en het gevoel voor een sterke verhouding. Daarbij ontleent het gebouw zijn kracht aan de pure vorm van detaillering en de mooie kleur van alle materialen (RAL 7040). Dat maakt De Warmoes tot een woongebouw met een hele andere smoel dat de standaard woongebouwen die we vandaag de dag zien.
Huis Vaneker
Groothuijse de Boer architecten
↑ Beeld Max Hart Nibbrig
Op het voormalige militaire terrein van vliegveld Zuidkamp in Enschede heeft Groothuijse de Boer architecten een vrijstaande levensloopbestendige villa neergezet: Huis Vaneker. Deze kenmerkt zich door het eenvoudige materiaalgebruik en de opvallende aanzet van een aantal architectonische elementen. Het resultaat is ingetogen en sober.
Maar hoe langer je kijkt, hoe meer je ontdekt. Zoals het contrast tussen de zware wanden en het lichte dak, de gedraaide kolom op de hoek van het terras of de afgeronde spant in de woonkamer. De jury vindt het enthousiasmerend dat de architecten overal met veel aandacht aan hebben gewerkt. En het resultaat, op de grens van het gewone, mag er zeker wezen.
Stadhuis Leiden
Office Winhov
↑ Beeld Sebastian van Damme
Het Stadhuis Leiden is op een chirurgische manier gerestaureerd. Office Winhov heeft zich daarbij bescheiden opgesteld en het ambacht laten spreken. Nieuwe ingrepen voegen zich op overtuigende wijze binnen de bestaande architectuur, waardoor voor bezoekers onduidelijk is waar oud en nieuw elkaar ontmoeten.
Alles voelt als vanzelfsprekend, maar daarvoor hebben de architecten tot het uiterste moeten gaan. Dat gaat zelfs tot op het niveau van schaduwvoegen, verlaagd stucwerk met balkenstructuur en weggewerkte installatie-roosters in de verlichting. Met als resultaat een on-Nederlands gebouw.
En de winnaar is ....
Stadhuis Leiden van Office Winhov
Het bezoek aan de drie projecten levert waardevolle inzichten op. Zo is de jury gecharmeerd van het talent van de jonge generatie dat zichtbaar is bij De Warmoes en Huis Vaneker. Wel is zij kritisch over de eenzijdige thematiek. Bij het tweede gebouw bemerkt zij enkele technische onzuiverheden. Na het bezoek aan Stadhuis Leiden wijst de jury erop dat de architecten al veel cadeau hebben gekregen. Daarentegen hadden ze ook veel kunnen verpesten, maar dat is hier zeker niet gebeurd.
Na een eerste bespreking van alle genomineerden spitst de discussie zich toe op twee projecten: Huis Vaneker en Stadhuis Leiden. Beide bureaus hebben lef getoond en laten het ambacht spreken. Maar er zijn ook duidelijke verschillen in de beheersing van het vak zichtbaar. Bij Huis Vaneker is het lef van de jonge hond zichtbaar, bij Stadhuis Leiden spreekt de hand van de ervaren meester.
Het is dit laatste project dat de jury volledig weet weg te blazen. De jury staat verstelt van hoe ver Office Winhov is gegaan in onderzoek, analyse en conceptvorming en in de uitwerking van technische en esthetische hoogstandjes zoals de nieuwe trap tot aan bijzondere aansluitingen tussen oud en nieuw: over alles is nagedacht en perfect uitgevoerd. Hier is het de architectuur die voor zich spreekt. En daarmee roept de jury Stadhuis Leiden unaniem uit tot de winnaar van de ARC22 Detail Award.
Jury ARC22 Detail Award De jury van de ARC22 Detail Award bestaat dit jaar uit Ronald Janssen (voorzitter), Violette Schönberger, Annegien van Dijk en Marieke Giele (secretaris). Oorspronkelijk zat Milad Pallesh ook in de jury, maar hij heeft zich vanwege de nominatie van woongebouw De Warmoes (waar hij zelf aan heeft gewerkt in zijn tijd bij Workshop architecten) teruggetrokken. Hij was niet op de hoogte van deze inzending en heeft zich tijdens de eerste vergadering onthouden van de discussie en stemming over dit project.
De ARC22 Detail Award is een initiatief van QbiQ en de Architect.