Winnaar arc21 innovatie award

The Netherlands Pavilion Solar Roof in Dubai

door Marjan van Aubel Studio ism V8 architecten

Beeld DutchDubai / Fatima Benhaddou

Marjan van Aubel Studio in samenwerking met V8 architecten heeft de opdracht gekregen om Het Nederlandse paviljoen van de World Expo in Dubai van energie te voorzien. In het paviljoen, The Dutch Biotope, wordt voedsel, water en energie gecombineerd. Het zonnepanelen dak bestaat uit gekleurde transparante organische photovoltaic panelen (OPV) die gemaakt zijn van non toxic materialen die op een circulaire manier geïnstalleerd zijn. Door technologie, esthetiek en duurzame materialen te combineren, creëert de studio een nieuwe visie op zonne-energie.

Doordat de World Expo voor slechts 6 maanden midden in de woestijn ligt, is het dak circulair ontwikkeld. Er is rekening gehouden met de installatie, het transport en wat er daarna met het dak zal gebeuren. De zonnepanelen zijn lichtgewichte folies die met inkt op PET geprint worden. Beschermend glas wordt lokaal ingekocht en na gebruik weer teruggebracht, dit alles om het transportmateriaal te beperken. De zonnepanelen oogsten niet alleen energie, ze zorgen ook voor schaduw, koelen het paviljoen en filteren het juiste lichtspectrum voor de planten in het paviljoen. Circulaire zonne-energie van organische materialen is nieuw in de zonne-industrie. De energie terugverdientijd is slechts enkele maanden en de voetafdruk is aanzienlijk kleiner in vergelijking met klassieke PV. Belangrijker nog is dat de panelen niet alleen nuttig maar ook mooi zijn en daardoor eerder in ons dagelijks leven zullen worden geïntegreerd. Het dak in Dubai zorgt ervoor dat de bezoeker zich in een straal van gekleurd licht begeeft; de kleur reflecties zullen prachtige schaduwen creëren in het paviljoen.

De panelen zijn behalve nuttig ook mooi waardoor zij eerder in ons dagelijks leven zullen worden geïntegreerd

Om de klimaatdoelstellingen te behalen en een duurzame toekomst te bouwen, is het noodzaak om verder te kijken dan alleen technocratische oplossingen en is een meer emotionele waarde nodig. In het geval van kathedraal denken, waarin we verder dan drie generaties vooruit denken in plaats van slechts één, zijn we bewust van wat we in deze wereld achterlaten. Om dit doel te bereiken is een combinatie nodig van actieve oppervlakken die energie opwekken, samen met esthetiek onvermijdelijk. Het glas-in-lood zonnedak van het Nederlands Paviljoen geeft je het gevoel alsof je in een gigantische moderne kerk staat met verschillende kleurnuances. De kleuren zijn zorgvuldig gekozen die nodig zijn voor het lichtspectrum voor de eetbare planten in het paviljoen. Het grafische ontwerp is gemaakt met een Moiré-effect waarin de lijnen en patronen met elkaar interfereren waardoor er prachtige lichtreflecties in het paviljoen ontstaan.

Projectgegevens Solar Roof Dutch Pavillion, Dubai

Ontwerpbureau Marjan van Aubel Studio • Opdrachtgever Ministerie van Buitenlandse Zaken Projectarchitect en samenwerkende architect V8 Adviseur installaties Witteveen + Bos Aannemer Expomobilia Toeleveranciers Armor Solar Netto vloeroppervlakte (m2) 175 m2 Programma Wereld tentoonstelling DubaiVoorlopig ontwerp augustus 2018Definitief ontwerp april 2020Aanvang bouw april 2021Oplevering juli 2021