Juryrapport ARC21 Jong Talent Award

Tekst Afke Laarakker

Maatschappelijke betrokkenheid, prachtige details, prikkelende stellingen en ingetogen architectuur. De jury van de ARC21 Jong Talent Award zag het allemaal de revue passeren. De ideeën, talenten en ambities van de jonge talenten zijn divers dit jaar! Wie onderscheidt zich door idealen en realisatiedrang van de andere kandidaten dit jaar? Met de ARC Jong Talent Award wil de Architect (interieur)architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten belonen die zich al op jonge leeftijd onderscheiden. Een vernieuwende visie op het vakgebied, samenleving en ontwerp is een basisvoorwaarde. Net als lef en ambitie. En niet onbelangrijk: het jonge talent weet ideeën om te zetten in concrete ontwerpen: droom en werkelijkheid gaan hand in hand.

Maatschappelijke betrokkenheid, prachtige details, prikkelende stellingen en ingetogen architectuur. De jury van de ARC21 Jong Talent Award zag het allemaal de revue passeren. De ideeën, talenten en ambities van de jonge talenten zijn divers dit jaar! Wie onderscheidt zich door idealen en realisatiedrang van de andere kandidaten dit jaar? Met de ARC Jong Talent Award wil de Architect (interieur)architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten belonen die zich al op jonge leeftijd onderscheiden. Een vernieuwende visie op het vakgebied, samenleving en ontwerp is een basisvoorwaarde. Net als lef en ambitie. En niet onbelangrijk: het jonge talent weet ideeën om te zetten in concrete ontwerpen: droom en werkelijkheid gaan hand in hand. In juni presenteerden vijf door de redactie genomineerde talenten hun ideeën en gerealiseerde projecten aan de vakjury. Op basis van portfolio’s en presentaties, na een uitvoerige discussie verkoos de jury het ARC21 Jong Talent. Alle talenten bezitten over grote kwaliteiten die de jury graag benoemd. Daarnaast heeft de jury voor alle kandidaten ook een tip of oproep voor de vervolgstappen in zijn/ haar carrière.

vier NOMINATIES

1. Benjamin Groothuijse en Tjerk de Boer

Architect, oprichters/ partners Groothuijse de Boer

Voor het bureau van architecten Benjamin Groothuijse en Tjerk de Boer is het academisch kader zeer bepalend voor hun werk. Het resulteert in ontwerpen die gaan over rust, eenvoud en ingetogen gebaren. In veel ontwerpen van Groothuise de Boer werkt dat prachtig, maar het gevaar is echter dat het werk haast té ingetogen wordt waardoor het bijzondere onzichtbaar wordt. De jury mistte tijdens de presentatie en het gesprek de aandacht voor het architectonisch narratief dat ten grondslag ligt aan de ontwerpbeslissingen. De kwaliteit van werkwijze, gedachtengoed en architectuur blijft daardoor onderbelicht, terwijl die er overduidelijk wel is. De jury heeft bewondering voor het esthetische talent van het bureau, die kwaliteit moet zeker benoemd worden.


2. Dani Mileo


Architect en ontwerper bij Tom Postma Design

De jury spreekt waardering uit voor de buitengewoon professionele wijze waarop architect/ ontwerper Dani Mileo zich presenteert. Verder blijkt haar talent uit hoe ze binnen het traditionele vakgebied van de museale vormgeving interessante en prikkelende ontwerpen weet neer te zetten. Dankzij haar achtergrond in zowel kunst als architectuur weet ze binnen haar tentoonstellingsontwerpen de twee disciplines met elkaar te verbinden. Dat is lang niet altijd vanzelfsprekend! De jury hoopt dat Mileo haar talent en kunde in de toekomst ook inzet om de kracht van het ontwerp in maatschappelijke opgaven te laten zien.


3. Mira Nekova

Architect, oprichter/ partner Time to Access

De jury bewondert dat architect Mira Nekova met toewijding op zoek gaat naar vernieuwingen binnen het vakgebied. Nekova werkt met het CPO De Nieuwe Meent aan een bijzonder type opgave. In feite is zij als architect manager van een proces, daarmee geeft zij aan het vak van architect een nieuw soort betekenis.

Binnen het proces denkt de jury dat Nekova zich meer bewust zou mogen zijn van de architectonische sturing die zij als architect biedt. Hoewel er een sterke nadruk lijkt te liggen op het procesmatige, hebben haar ontwerpbeslissingen wel degelijk invloed op de architectonische kwaliteit van het plan en toont zich daar haar kwaliteit als ruimtelijk ontwerper.


4. Nina Ravestein

Landschapsarchitect, oprichter/ partner Pad Landscape

De jury ziet Nina Ravestein als een gepassioneerd, geëngageerde opiniemaker. De jonge landschapsarchitect kan veel betekenen in de bewustwording over maatschappelijke thema’s en ecologische problematiek. De jury vindt dat haar unieke eigen stem concreter tot uiting mag komen in haar ruimtelijke vormgeving, nu blijft het soms steken in discours. Dat neemt niet weg dat de jury geen twijfel heeft dat Ravestein met haar aanstekelijke enthousiasme veel kan betekenen in bijvoorbeeld de begeleiding van een participatieproces of als adviseur.

En de winnaar is ....

frank loer

Architect, oprichter/ partner Loer architecten

Frank Loer is een architect met de juiste dosis lef. De jury prijst zijn ondernemersgeest, een kwaliteit die binnen het Nederlandse architectuurveld onmisbaar is. Loer geeft een goede pitch en maakt een slimme, betrouwbare indruk. Een ontwikkelaar zal denken: “ik heb nog wel ergens een kaveltje liggen”. Bijzonder vindt de jury de manier waarop Loer de regie heeft over zijn eigen carrière. Doordat hij eerst een netwerk opbouwde van architecten en aannemers maakt hij nu grote stappen. Er is geen twijfel dat dit slechts het begin is van een succesvolle carrière. Eén ding wil de jury het jonge talent graag nog meegeven: Loer heeft een verleden als ontwerper die de gebruiker centraal stelt en daarmee aandacht heeft voorde verfijnde menselijke maat. Die is ook nu nog zichtbaar, maar de jury herinnert hem nadrukkelijk: vergeet niet waar je vandaan komt. Ook in de grote projecten is dat ontwerpvakmanschap en de specifieke eigen stem nodig. Ambachtelijkheid staat bij Loer met name in de eerste kleine projecten hoog in het vaandel. Hij beschikt over materiaalkennis, uitvoerbaarheidskennis en dit vakmanschap resulteert in prachtige details. Door dat te combineren met het eerder genoemde ondernemerschap kan Loer al op jonge leeftijd succesvol meebouwen aan de stad. De winnaar van de ARC21 Jong Talent Award is Frank Loer, een jong talent met bravoure!

JURY

De jury bestaat uit Mechthild Stuhlmacher (voorzitter, Korteknie Stuhlmacher), Jasper Stevens (FELT Architecture), Jeroen Visschers (Rotterdamse Academie van Bouwkunst) en Vincent Taapken (New Industriy Development) voer. Afke Laarakker (de Architect) was aanwezig als secretaris.

De ARC21 Jong Talent is een initiatief van Kingspan en de Architect