Architectuur als culturele ingreep

Juryrapport ARC21 Architectuur Award

Projecten die agenderend, voorbeeldstellend en verrijkend zijn. Daar ging de jury van de ARC21 Architectuur Award dit jaar naar op zoek. En er kwamen veel mooie ontwerpen voorbij tijdens de eerste juryvergadering. Van uiteenlopende soorten woningbouw tot aan grote publieke gebouwen en van goed gedetailleerde scholen tot aan verschillende biobased projecten. Voor de jury viel er dan ook zeker wat te kiezen dit jaar.

Tekst Marieke Giele

In totaal stonden er 32 projecten op de longlist van de ARC21 Architectuur Award. Die zijn door de redactie van de Architect geselecteerd uit het enorme aantal van bijna 100 inzendingen. Vervolgens was het aan de jury om van deze longlist drie projecten te nomineren en na een bezoek uiteindelijk ook een winnaar aan te wijzen.

Opgave van nu

Geen eenvoudige klus. Vooral omdat het lastig bleek de projecten met elkaar te vergelijken qua schaal, budget en opdrachtgever. De jury besloot daarom als algemeen uitgangspunt op zoek te gaan naar een project dat staat voor de opgave van nu.


De jury ging op zoek naar projecten die agenderend, voorbeeldstellend en verrijkend zijn

Naar aanleiding van deze criteria zijn de projecten op de longlist besproken, waarbij opviel dat het discours aan het veranderen is. Een transformatie die zichtbaar is in de aard van sommige inzendingen, onder andere in collectieve vormen van opdrachtgeverschap en vernieuwend gebruik van materialen.

(On)veranderd discours

Daarvoor heeft zij drie criteria geformuleerd. Allereerst moet het ontwerp agenderend zijn en op die manier actuele vraagstukken aan de orde stellen. Ten tweede zocht de jury naar voorbeeldstellende architectuur, als een best practice voor andere projecten. En als laatste dient het ontwerp verrijkend te zijn voor de stad door een ruimtelijke of programmatische toevoeging aan de omgeving.

Toch merkte de jury ook op dat een aantal actuele opgaves zich over de hele linie nog niet hebben vertaald in een ander soort ontwerphouding. Het integreren van duurzaamheid in de architectuur en collectiviteit in het ontwerpproces werden zorgvuldig afgewogen tegen de (ruimtelijke) impact van de projecten in hun context en in het discours. Het bleken uiteindelijk toch de top end projecten waar tien jaar geleden aan is begonnen, die eruit sprongen. Ook de jury zelf is zich ervan bewust dat zij daardoor tot een selectie is gekomen waarbij veel gebouwen zijn gevormd door de oude stempel.

Shortlist

Uiteindelijk kwam de jury tot een shortlist van zes projecten. Deze kenmerken zich, elk op een eigen manier, door een aansprekende radicaliteit. En daarmee voldoen ze aan de criteria van agenderende, voorbeeldstellende en verrijkende architectuur. Voordat we de drie nominaties bekend maken, wil de jury graag eerst de andere drie projecten van de shortlist in het zonnetje zetten. Allereerst was de jury positief te spreken over het Green House in Wapserveen (Drenthe) door Superuse on site. Deze woning voor twee families binnen een leefgemeenschap valt op door de radicale manier van hergebruik en de bijna onmogelijke opgave ten opzichte van het geringe budget. Ook voor het unieke bouwproces, waarbij de regie bij de bewoners lag en veel beslissingen ter plekke tot stand kwamen, was veel waardering. Daarnaast was de jury onder de indruk van de Prins Constantijnschool in Leeuwarden door Studio Nauta en De Zwarte Hond. Dit project kenmerkt zich door een opvallend samenspel van oud en nieuw. De energetisch en bouwfysisch slimme strategie, de bewuste materiaalkeuzen en de doordachte plattegrond met de vrolijke centrale ruimte die is gerealiseerd, maken de school tot een voorbeeldig leermilieu. Als laatste wil de jury graag haar waardering uitspreken voor het Gibbon Paviljoen in ARTIS Amsterdam. Binnen de monumentale context van het park heeft ATELIERFRONT een mooi houten paviljoen neergezet. Vooral het feit dat het hout duidelijk onderdeel is van de architectonische expressie, oogst waardering van de jury.

Drie nominaties

Uiteindelijk is gekeken naar de mate van complexiteit op maatschappelijk, stedenbouwkundig en technisch niveau, om van zes projecten tot drie nominaties te komen. Deze projecten heeft de jury bezocht tijdens een rondrit

1. Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam

MVRDV

↑ Depot Boijmans Beeld Ossip van Duivenbode

Allereerst ging de jury langs bij het Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Dit project van MVRDV is onderdeel van een langer discours binnen de museumwereld, waarbij musea zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Het ontsluiten van een depot, waarbij bezoekers de artefacten in de natuurlijke opslag kunnen ervaren, speelt daarop direct in. Samen met het daklandschap en de gekromde gevel die de skyline van Rotterdam weerspiegelt ontstaat een echte attractie, eennieuwe publieke bestemming in de stad.


2. Spaarndammerhart in Amsterdam

Korth Tielens Architecten en Marcel Lok_Architect

↑ Spaarndammerhart Beeld Dennis De Smet

Als tweede bracht de jury een bezoek aan het Spaarndammerhart in Amsterdam dat door Korth Tielens Architecten en Marcel Lok_Architect is ontworpen. De succesvolle samenwerking tussen de verschillende partijen is goed terug te zien in het eindresultaat met verfijnde details, geïntegreerde kunst in de poorten en bijpassende huisnummers. En door de collectieve, natuurinclusieve binnengebieden ontstaat een mooi woonproject dat aansluit bij de traditie van het Hollandse hofje, passend in de omgeving en de stijl van de Spaarndammerbuurt. Een echte aanwinst voor de stad.


3. Rechtbank Amsterdam

KAAN Architecten

↑ Rechtbank Amsterdam Beeld Fernando Guerra

En als laatste bezocht de jury de Rechtbank Amsterdam door KAAN Architecten. Dit imposante en onwaarschijnlijke gebouw boezemt ontzag in voor de rechtstaat door statige detaillering. Dankzij de slimme plattegrond zijn de functies op ingenieuze wijze met elkaar verweven in het gebouw. Het opgetilde voorplein is toegankelijk en veilig tegelijkertijd, en is een belofte voor een betere aanhechting aan de stad in de toekomstige omgeving. Alles bij elkaar biedt het gebouw veiligheid en doet het recht aan de symbolische betekenis van een rechtbank binnen de rechtstaat.

En de winnaar is ....

Na ampel beraad heeft de jury in de spiegel gekeken en besloten om het Depot Boijmans Van Beuningen voor te dragen voor de ARC21 Architectuur Award. Dit gebouw weet op de meest eminente manier de relatie tussen stad en architectuur, tussen publiek en beschouwer, en tussen inhoud en vorm te conceptualiseren. Een gebouw dat de stad haar eigen spiegel voor houdt, en achter deze spiegel de kunst uit het verleden en heden beschermt en ontsluit. Dit gebouw brengt zowel de disciplines architectuur als kunst dichterbij de mensen en geeft daarnaast een belevenis op straatniveau en een publiek toegankelijk dak terug aan de bewoners en bezoekers van de stad. Daarmee zal het gebouw ook een belangrijke impact hebben buiten de gevestigde architectuurkringen. De jury hoopt dat het project op die manier ook de Nederlandse architectuur als geheel meer op de wereldkaart kan zetten.

Jury ARC21 Architectuur Award De jury van de ARC21 Architectuur Award bestaat uit Michiel Riedijk (Neutelings Riedijk Architecten, juryvoorzitter), Nina Aalbers(ArchitectuurMaken), Setareh Noorani (Het Nieuwe Instituut), Phlip Boswinkel (Local) en Marieke Giele (de Architect, jurysecretaris). De ARC21 Architectuur Award is een initiatief van KUBUS en de Architect.