Podcast met pionier Viviane Regout die zich inzet voor modulaire houtbouw

“Een slim bouwsysteem moet vooral comfortabel zijn”

↑ Beeld Annick Elzenga Tekst Janek Bosman

“We moeten niet uit het oog verliezen dat het uiteindelijk draait om comfortabele huizen, niet alleen om slimme bouwsystemen”, stelt Viviane Regout. Als CEO van de start-up Lister Buildings wil ze houtbouw op grote schaal aan de man brengen. In deze tweede podcast van een nieuwe serie praten Merel en Tracy door met Viviane Regout over modulaire woningbouw.

Met de leus ‘We grow homes to rebuild our planet’ laat Lister Buildings zien wat hun missie is. Nieuwe zakelijk leider Viviane Regout is haar eerste honderd dagen nog niet voorbij, maar heeft grote plannen voor het modulaire bouwbedrijf. In hun eigen fabriek in Weert bouwen ze aan modulaire houtbouw. Regout: “We hebben ons eigen systeem ontwikkeld: een balken-kolommensysteem met nóg meer flexibiliteit dan de meeste modulaire bouwsystemen die volgens een grid bouwen.”

Regout: volledig de- en remontabele gebouwen. “Het is belangrijk dat het maakbaar is, maar ook weer losmaakbaar.” Dit is deels volgens het gedachtegoed van architect John Habraken, dat draait om het scheiden van casco en inbouw om de aanpasbaarheid te vergroten. “Maar die gebouwen zagen eruit als industriële kantoorpanden. Niet altijd als fijne plekken om te wonen.”

↑ Beeld Annick Elzenga

Daarom zet ze met Lister Buildings nu in op aanpasbaar én comfortabel. “We hebben de overtuiging dat als we iets bieden wat mensen verrast, zij dan hout zullen omarmen. Bijvoorbeeld de akoestiek in onze woningen zal beter zijn dan volgens bouwbesluit nodig is. Waar het uiteindelijk om gaat, is dat er mensen fijn wonen. Dat het niet alleen een slim bouwsysteem is, maar ook een comfortabel huis.”

Obstakels voor houtbouw De ambities zijn groot, maar ook Lister Buildings ervaart nog obstakels richting de massale houtbouw. “Wat het soms lastig maakt, is dat je niet alleen het gebouw circulair moet ontwikkelen. Ook het hele proces van vergunningen en samenwerkingen moet je opnieuw uitvinden. Bijvoorbeeld: voordat we gaan produceren in de fabriek moeten we de vergunning al hebben. De tijdswinst van een snelle productie in de fabriek verlies je hiermee.” Wellicht zal het proces van vergunningen voor houtbouw snel veranderen. Gelukkig merkt Regout vanuit de kapitaalkant al veel enthousiasme voor de modulaire houtbouw. “Zij kunnen niet wachten totdat die woningen er komen, totdat wij gebouwen gaan leveren.”

↑ Still uit de videoclip van Harry Styles in The Barbican

Meer weten over basisschool de Verwondering?

Gaat de toepassing van biobased materialen tot een nieuwe architectuurstorming leiden? Ariadne Onclin en Michelle Gulickx gaan erover in discussie.