Podcast met Pablo van der Lugt die een ware 'houtguru' is

“Het is een mythe dat er niet genoeg bos is”

↑ Beeld Annick Elzenga Tekst Janek Bosman

Als een ware ‘houtguru’ heeft onderzoeker Pablo van der Lugt een hoogdravende visie op houtbouw. In een nieuwe podcast van Merel en Tracy praten door, ontkracht hij enkele fabels rondom houtbouw. Ook vertelt hij welke hordes we nog over moeten voor een houten stad.

Twintig jaar geleden kreeg Van der Lugt een kans om voor zijn afstudeerstage naar Costa Rica te gaan. Daar groeide de reuzenbamboe in één dag met vijftig centimeter, en dat bleek ook nog eens een sterk bouwmateriaal. Tóch wilden mensen er niet mee bouwen, want bamboe had het imago van ‘poor man’s timber’.

Sindsdien houdt Van der Lugt zich bezig met het overtuigen van de industrie om met biobased materialen te bouwen. Vooral hout houdt hem bezig. Bij zijn afstuderen werd hij nog niet serieus genomen, maar nu lijkt er een tipping point te komen voor houtbouw. “Houtbouw is een manier om klimaatpositief, gezond en circulair te bouwen, niet een doel opzich. We hebben ook zeker andere materialen nodig.”

Houtbouwmythes In de podcast doorprikt hij ook enkele fabels rondom houtbouw. Bijvoorbeeld de gedachte dat we met houtbouw de ‘longen van de aarde’ omkappen. “Het is een mythe dat er niet genoeg bos is. Ongeveer al het hout dat we gebruiken voor bouw komt uit duurzaam beheerde bossen. Ook het behoud van biodiversiteit wordt zeer streng gecontroleerd.”

Van der Lugt vervolgt: “Op een geven moment bereikt een volwassen bos een equilibrium waarbij geen nieuwe CO2 wordt opgeslagen. Het is dan veel nuttiger om te duurzaam te oogsten en terug te planten. Nieuwe bomen groeien zo veel sneller terug, en er wordt weer opnieuw CO2 uit de lucht gehaald.”

Op deze wijze ontstaan er volgens Van der Lugt twee CO2-banken: “Eén in het bos, en één in onze gebouwen. Daarnaast worden bouwplaatsen minder vervuild, stiller en kan de bouw sneller gaan met hout. Hout lijkt bijna heilig zoals hij erover praat. Wellicht schrijft hij ooit nog een hervertelling van het verhaal van de drie biggetjes, grapt Van der Lugt. “En dat het houten huis van CLT blijft staan.”

↑ The Natural Paviljon op de Floriade | Beeld Scagliola Brakkee

Meer weten over biobased bouwen?

Of het landschap de productie voor biobased bouwen kan bijbenen, is een vraag die vaak terugkeert. Afke Laarakker nam drie casestudies onder de loep die zich precies hiermee bezighouden.