Podcast met Richelle de Jong die ontwerpt met riet en paprikastengels
“Biobased bouwen en het woningtekort kunnen elkaar goed vinden”
↑ Beeld Annick Elzenga Tekst Janek Bosman
Als het aan architect Richelle de Jong ligt, moeten de deuren voor het certificeren van duurzame materialen wagenwijd open. Haar bureau, DP6 architectuurstudio, ontwierp The Natural Pavilion op de Floriade in Almere: een perfecte proeftuin voor nieuwe innovaties. In een nieuwe podcast praten Merel en Tracy door met De Jong over nieuwe bouwsystemen en biobased materialen.
Recent stond DP6 architectuurstudio in de spotlight met het ontwerp voor het Nederlands pavilioen op de Floriade Expo in Almere. The Natural Pavilion is hun meest biobased gebouw tot nu toe. “Het is 95% biobased, en de overige materialen zoals staal en glas zijn hergebruikt.” Zo komt het glas uit een gesloopt kantoorgebouw in Den Haag. “Dat is óók circulariteit: bestaande materialen opnieuw toepassen”, vertelt De Jong in een nieuwe podcastaflevering.
Vloer van spinaziezaad Voor The Natural Pavilion heeft DP6 een eigen bouwconcept ontwikkeld, dat werkt als een stapeling van raamwerken met hergebruikte stalen koppelstukken. Als ‘Tetris-kubussen’ vormen deze raamwerken een driedimensionaal grid. Vervolgens zijn de wanden en ramen ingevuld met de meest innovatieve materialen: boomschors, paprikastengels, riet en “een vloer van spinaziezaad.”
Gaan we deze biobased materialen dan ook snel in de nieuwbouw zien? “Heel veel van deze materialen zijn nog niet in de MPG-norm opgenomen. We moeten dus echt nog een slag slaan om ze in de certificering te krijgen. Er moeten écht dingen veranderen in onze hele bouwcultuur. Dat gaat alleen maar door mensen die hun nek uitsteken.”
De Jong: “Het is heel mooi dat we deze proeftuin hebben kunnen bouwen. Nu willen we ook doorpakken met kantoren en scholen met dit bouwconcept.” Het bureau ontwikkelt het concept door, zodat het paviljoen na de Floriade tot appartementen getransformeerd kan worden. DP6 heeft de ambitie om in de komende tijd vijfhonderd woningen te realiseren met dit bouwsysteem. Dat lijkt broodnodig met de wooncrisis. “Biobased bouwen en het woningtekort kunnen elkaar goed vinden.”