Podcast met Hedwig Heinsman die wil bouwen voor de eeuwigheid

“Plastic is het nieuwe goud”

↑ Beeld Annick Elzenga Tekst Janek Bosman

Aan plastic kleven veel slechte eigenschappen, maar voor Hedwig Heinsman, oprichter van digitaal bouwbedrijf Aectual, is (bio)plastic dé uitkomst voor de rappe omloopsnelheid in interieurs. “We kunnen het product terugnemen, en recycleren het weer tot iets nieuws en hoogwaardigs.” In een nieuwe podcast legt Heinsman uit hoe ze dat doet.

Heinsman richtte Aectual op als uitvloeisel van DUS architecten, wederom met partners Jan Vermeulen en Martine de Wit. In een hal in Amsterdam printen vier robotprinters luxe architectuur- en interieurconstructies, zoals akoestische panelen, wanden en meubels. De schaalvergroting gaat snel: voor het tijdelijk gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag produceerde Aectual architectonische binnen- en buitenpanelen. Ook printten ze voor Nike al grote terrazzovloeren met aanpasbare patronen en voor de Floriade in Almere produceerde Aectual grote delen van het Verenigde Arabische Emiraten-paviljoen.

“Olie is een belangrijk materiaal in het Midden-Oosten. Er wordt nu heel erg naar plastic gekeken als een probleemgeval, maar eigenlijk is het het nieuwe goud. Olie verbrand je in een auto, maar plastic kunnen wij keer op keer hergebruiken.” Voor hun ontwerpen gebruiken ze bio-plastic, grotendeels bestaand uit lijnzaad, afvalplastic en virgin plastic wat voor het eerst gebruikt wordt maar bedoeld is om vaak te recycleren.

↑ Beeld Annick Elzenga

Hoe gaat het hergebruiken in z’n werk? Heinsman: “We hebben een take-back service. Al onze klanten bieden we statiegeld of de mogelijkheid om het materiaal terug te geven.” Zodra de klant een nieuw interieur wenst, kan al het plastic weer geshred en hergebruikt worden. “Dat is het leuke van plastic als materiaal: we kunnen steeds iets totaal nieuws maken en de hoogwaardigheid blijft behouden.” Desondanks heeft Aectual in de lange termijn visie staan om met niet-plastics te printen.

Heinsman vertelt dat interieurs gemiddeld iedere drie tot zeven jaar op de kop gaan, dus de circulaire methode van Aectual is ideaal voor het verduurzamen van deze markt. Met het 3D-printen sluiten ze aan bij de snelheid, het maatwerk en het on-demand karakter van nieuwe interieurs. “Ik geloof heel erg in het bouwen voor de eeuwigheid, maar tegelijk hebben mensen soms ook behoefte aan variatie en tijdelijke architectuur.”

↑ The Voice of Urban Nature op de Floriade 2022 | Beeld Jorn van Eck

Meer weten over hoe Aectual print met afvalplastics?

Lees Charlotte Thomas’ artikel!