Podcast met pionier Daan Bruggink die architectuur en biologie combineert

"In biofilische gebouwen voelen mensen zich prettiger"

↑ Beeld Annick Elzenga Tekst Janek Bosman

“In biofilische gebouwen voelen mensen zich prettiger”, stelt architect en ecologisch pionier Daan Bruggink. Niet alleen door de toepassing van natuurlijke materialen, maar ook door gebruik van organische vormen, licht, lucht en ruimte. In deze eerste aflevering van een nieuwe serie podcasts praten Merel Pit en Tracy Metz door over biobased materialen.

“In mijn tijd op de TU Delft had je bijna alleen Alberts en Van Huut die met natuurlijke architectuur bezig waren. De hoeveelheid info over duurzaamheid was marginaal.” Zelf wilde hij vroeger bioloog worden, maar uiteindelijk werd het architect. In het werk van architect Daan Bruggink komt alsnog de biologie terug. Met zijn bureau ORGA architect zet hij vol in op ‘biofilisch bouwen’, oftewel met liefde voor de natuur.

Voor Bruggink gaat biofilische architectuur niet over het plaatsen van enkele planten, maar het implementeren van het ‘functioneel organische’. “Eigenlijk zoals de natuur dat doet. Een collegezaal is een rechte doos. Hoezo? Het zou een puntvorm moeten zijn want je hebt maar één spreker. En waarom zijn gangen overal even breed?” Het stellen van deze vragen leidt voor Bruggink tot sterkere architectuur.

Ook draait biofilisch bouwen om een andere blik op natuurlijke materialen en hun veroudering. “Als we naar een oude kerk in Italië gaan, vinden we die uitgesleten trappen prachtig. Dat zegt iets over tijd, ruimte, plaats en historie. Toch willen we dit allemaal niet meer in nieuwe gebouwen.”

↑ Beeld Annick Elzenga

Bruggink ontwierp recent ecologische basisschool de Verwondering in Almere. Op de basisschool staat ecologie centraal, ook in het onderwijsprogramma. Met Bruggink vonden de opdrachtgevers de ideale architect die hun biobased wensen kon realiseren. De school is grotendeels van (natuurlijk verouderend) hout, begroeid met planten, heeft kippen op het dak en ziet er elk seizoen anders uit.

Een van de uitgangspunten van de Verwondering was: “Natuurlijk waar het kan, technisch waar het moet.” Met klimaatluiken in de gevel kan het gehele gebouw natuurlijk geventileerd worden. Sommige ingrepen waren duurder dan traditionele technieken, maar voor Bruggink zijn dit investeringen die zich terugbetalen. “Als je de kosten van de gezondere en productievere werknemers om zou kunnen zetten in je bouwbudget, is het een no-brainer om biofilisch te bouwen.”

↑ HAUT Amsterdam | Beeld Ruben Visser

Meer weten over basisschool de Verwondering?

Hanna Veltman sprak erover met Daan Bruggink.