Podcast met Do Janne Vermeulen die het liefst kathedralen bouwt

"Mijn ambitie is om te bouwen voor de hele lange termijn"

↑ Beeld Annick Elzenga Tekst Janek Bosman

Duurzaamheid draait om het bouwen van kathedralen, en niet om 100% demontabele of volledig houten gebouwen. Dit stelt Do Janne Vermeulen, architect en partner bij Team V Architectuur, in de eerste aflevering van een nieuwe reeks podcasts. Hierin praten Merel en Tracy door over biobased bouwen, onder andere met Vermeulen. “Mijn ambitie is om te bouwen voor de hele lange termijn. Gebouwen die zó geliefd zijn, dat ze hergebruikt worden.”

De grootste slag richting significante houten nieuwbouw kan en moet nu al gedaan worden, meent architect Do Janne Vermeulen. “Hout is op grote schaal het knutselen voorbij. Van grote woningbouwprojecten kan nu al de helft, misschien wel ⅔ van het beton vervangen worden door hout.” Gelukkig winnen houten gebouwen dan ook steeds vaker in tenders.

Mede met woontoren HAUT hoopt Vermeulen dat constructief hout uit de zogenaamde ‘proeftuinfase’ komt, en erkend wordt als sterk materiaal voor binnenstedelijke projecten. Deze 21-verdieping tellende woontoren in Amsterdam maakt gebruik van een deels betonnen, maar veelal houten draagconstructie.

Beton of hout? Het plaatselijk gebruik van beton in HAUT moet ze nog vaak verdedigen, maar voor haar is dit een essentieel duurzaam onderdeel. “We moeten casco’s maken voor de écht hele lange termijn, maar gevels in bepaalde termijnen demonteren en hergebruiken.” Een betonnen casco is dan ineens logisch. Het ‘bouwen van kathedralen’ betekent dan ook voor haar: gebouwen voor de hele lange termijn, met bewerkbare schillen.

↑ Beeld Annick Elzenga

Vermeulen is daarom dus kritisch op de eis om alles demontabel te bouwen. “Je voegt een hele hoop materiaal toe om het te kunnen demonteren, wat je anders niet zou gebruiken. Als je casco’s maakt waar in principe alles mee kan, is het veel duurzamer om het niet te demonteren.” Ook is het gebruik van beton belangrijk om de schaalsprong te maken voor hout. “Als we echte grote slagen willen slaan, zijn ook de manieren om met een net iets minder puristische aanpak veel hout te gebruiken, wel heel verstandig.”

Bovendien staat architectonische kwaliteit voor Vermeulen bovenaan. “Het moet niet gebeuren dat we minderwaardige architectuur gaan maken, en het goed vinden ómdat het volledig biobased is. We moeten projecten blijven leggen langs de meetlat die we hebben voor hoogwaardige architectuur.”

↑ HAUT Amsterdam | Beeld Jannes Linders

Meer weten over Team V’s HAUT?

Janek Bosman ging op onderzoek uit hoe biobased de woontoren is.