Michelle Provoost:
‘Ik zou voorstander zijn van een geheel sloopverbod’
↑ Beeld Amy van Leiden Tekst Perry de Kruif
Volgens architectuurhistoricus Michelle Provoost is het de kunst oude wijken niet te slopen, maar te verdichten. Tijdens de derde aflevering van de podcastreeks ‘(ge)bouwen met geschiedenis’ praat Provoost met Merel Pit en Tracy Metz door over de waarde van de Post 65 architectuur in de huidige woningnood: ‘wij wachten altijd tot er een tekort is van een miljoen en dan pas slaat de paniek toe’.
Architectuurhistoricus Michelle Provoost is onder de indruk dat sloop als maatstaf zijn beste tijd heeft gehad. Ze vertelt: 'het inzicht dat sloop-nieuwbouw eigenlijk duurder is, is de laatste jaren eindelijk gerijpt – al nog niet helemaal voldoende'. Zelf bepleit ze de waarde van behoud, allereerst vanwege het duurzaamheidsaspect. Ze wijst de Post 65 architectuur aan als uitgelegen mogelijkheid: ‘we weten dat er heel veel gebouwen zijn die nu nog niet in de belangstelling staan, maar over een jaar of tien wel’.
‘Dus geen oude buurten slopen en vervangen, maar juist verdichten’
Onvoltooide projecten Zo heeft Provoost onlangs bij Nai010 Uitgevers een boek uitgebracht: Een onvoltooid project. Hierin beschrijft ze de groeikernen die werden gebouwd in de jaren 70 als antwoord op de woningnood van destijds. Daarmee bedoelt ze niet enkel de poldersteden, zoals Almere en Lelystad. Maar juist ook steden zoals Alkmaar en Purmerend, voormalige dorpjes die toentertijd de groeitaak tot zich namen om de druk op de grote steden te doen verlichten.
↑ Beeld Amy van Leiden
Volgens Provoost zijn deze groeikernen toe aan verdichting. Nieuwe projecten zouden immers de broodnodige diversiteit kunnen toevoegen. Hierdoor kan het saaie imago waar deze steden momenteel mee kampen worden teruggedraaid. Ze meent: ‘dus geen oude buurten slopen en vervangen, maar juist verdichten, zodat er ruimte ontstaat voor jongeren én ouderen’.
Post 65 In het bijzonder wijst Provoost naar de Post 65 architectuur. ‘Veel gebouwen in de jaren 70 zijn met een combinatie van programma’s erin gebouwd. Aan deze gemeenschappelijkheid hebben weer veel behoefte. Kunnen we deze gebouwen dan niet herbestemmen voor dat soort programma’s?”