Nadia Pepels:


“Wat je ziet is de sociaal-ruimtelijke structuur.”

↑Begane grond

Architect Nadia Pepels van NadiaNena Studio onderzoekt de sociale dynamieken van de stad. Met Veldacademie maakte ze een kaart die de verhalen over corona in de Rotterdamse wijk Bospolder Tussendijken laat zien. Veldacademie is een onderzoeksinstituut van de gemeente Rotterdam die samenwerkt met onderzoeksinstellingen. Corona Kronieken is de Tekening van de Week

Tekst Afke Laarakker

Wat zien we op deze tekening “Veldacademie onderzocht de veerkracht van de wijk Bospolder Tussendijken. Zij verzamelden met interviews verhalen uit de buurt en schreven daar columns over. Die positioneerde ik vervolgens in de wijk met tekeningen. Wat je ziet is de sociaal-ruimtelijke structuur.” Wat heb je ontdekt bij het maken van deze kaart? “Het is mooi om te zien hoeveel organisaties met elkaar samenwerken. Tijdens corona ontstonden veel initiatieven vanuit de wijk. Je ziet de relaties tussen de verhalen. Wat de wijk veerkrachtig maakt is dat de initiatieven onderdeel zijn van een netwerk.”

↑ Hier nog een beschrijvende zin? Beeld Nadia Pepels

Wat is het doel van de tekening? “Voor de mensen in de wijk is de kaart bedoeld om te navigeren. Bewoners zien waar zij zich bevinden in het netwerk en waar ze terecht kunnen. Ondernemers waar ze initiatieven kunnen versterken. Voor de veldacademie is het een manier om hun onderzoek te communiceren naar ondernemers, bewoners en instanties. Ik denk dat het zichtbaar maken van deze structuur een goed uitgangspunt is voor stadmaken.” Wat doen de stadmakers ermee? “Door de sociale structuren in kaart te brengen kun je de stad op een organische manier ontwikkelen. Je bouwt door op bestaande dynamieken. Als architect moet je vervolgens de conditie scheppen om nieuwe verhalen te laten ontstaan. De kaart helpt bij het ontwerpen van een stad met ruimte voor het onverwachte. Zo maak je veerkrachtige steden.


“Je ziet op de kaart waar de activiteiten en interactie geconcentreerd zijn. Waar het leeg is, is geen collectieve actie.”

Waarom gebruik je deze techniek? “Met handtekenen kun je heel goed dingen laten zien die niet echt meetbaar zijn, de zachte kant. Je hoeft niet alles te vertellen wat je ziet waardoor je het verhaal kunt framen. Handtekenen vertraagd het proces, je wordt gedwongen na te denken over elke lijn. Bovendien kan de tekening mee veranderen in de tijd; er komen binnenkort verhalen bij. Ik ga een kaart maken voor de wijk Merwe Vierhavens. Het zou ideaal zijn wanneer ik op een gegeven moment stadsdelen met elkaar kan verbinden.”

Bekijk ook de tekening van Anne Dessing op de website van de Architect


“Lina Bo Bardi geeft iets terug aan de stad”