felt maakt het Kleurrijk en ingetogen


Basisschool De Linde in Zarren

Basisschool de Linde in Zarren (Kortemark) door FELT architecture & design. Beeld Stijn Bollaert

Achter een bestaande kleuterschool bouwde FELT in Zarren een nieuwe basisschool met sporthal. De nieuwbouw is compact gehouden, waardoor er ruimte is voor een groot schoolplein tussen de twee gebouwen in. Tegelijkertijd ontstaat zo een nieuwe verbinding met het dorpscentrum en de Zarrenvallei.

Tekst Marieke Giele - Beeld Stijn Bollaert

FELT maakte een ingetogen ontwerp dat de karakteristieken van de kleuterschool niet overstemt. Zowel in de vormentaal als in de materialisatie refereert de nieuwbouw naar het bestaande. Vooral de kopse gevels zijn opvallend door het donkergrijze beton met daarboven grijze leistenen. Bij de andere gevels is gebruikgemaakt van roze beton met daarboven zandkleurig baksteen. Rode pannendaken maken dit typisch Vlaamse kleurenschema compleet.

↑ De rode pannendaken maken het typisch vlaamse kleurschema compleet

Genereuze trap

In de plattegrond bestaat de school uit twee vleugels: een voor alle klaslokalen en een voor de gemeenschappelijke voorzieningen zoals de sporthal en de eetzaal. Deze twee vleugels komen samen in de centrale hal. Die staat in directe verbinding met het schoolplein en wordt gedomineerd door een genereuze trap die in een elegante bocht naar boven gaat. De trap is uitgevoerd in een zachte kleur roze die ook in de rest van het gebouw terugkomt. Vanuit deze hal bereiken de kinderen de gangen naar de klassen. Op de begane grond zijn deze tot ‘tuinklassen’ gedoopt, met grote schuiframen die toegang bieden tot de tuin. Op de eerste verdieping bevinden zich de ‘nokklassen’ die dankzij het zadeldak ruimtelijkheid uitstralen. In de gangen zorgt de houten bekleding voor een warme uitstraling. Door de draagstructuur in het zicht te laten, heeft FELT voor een opdeling van de lange gang gezorgd. Zo krijgt elke klas een eigen plek binnen het gemeenschappelijke geheel.

↑ In de centrale hal domineert een genereuze trap het beeld. Deze kruit met een elegante mocht naar de eetzaal op de eerste verdieping

Natuurlijke grens In de andere vleugel zijn de sporthal en de eetzaal ondergebracht, waarbij de eetzaal boven op de kleedkamers is geplaatst. Daardoor fungeert deze als een mezzanine die in open verbinding staat met de sporthal. Het hoogteverschil en het andere kleurgebruik zorgen voor een natuurlijke grens, terwijl de ruimtes tijdens speciale gelegenheden ook als een geheel te gebruiken zijn. Dan zijn bovendien de poorten van de sporthal naar het schoolplein te openen, waardoor een grote multifunctionele ruimte ontstaat.

Lees ook dit artikel met deze start-up:


FELT

“We blijven altijd twijfelen en onderzoeken”

Het begon allemaal zes jaar geleden met tijdelijke installaties voor designbeurzen en musea, maar inmiddels hebben Stevens en Verstraeten een jaloersmakend oeuvre op hun naam staan.

← Jasper Stevens en Karel Verstraeten van FELT architectuur & design. Beeld Stijn Bollaert

↑ Door het hoogteverschil en wisselend kleurgebruik ontstaat een duidelijk grens, zonder dat de ruimtes daadwerkelijk zijn onderverdeeld

↑ De sporthal

↑ Op de eerste verdieping ontstaat een visuele opdeling door de zichtbare draagstructuur