Irma van Oort:
'Je hoofd in de wolken, of je hoofd in de stad'
↑ Beeld Florian Braakman Tekst Merel van Casteren
Hoogbouw in zichzelf kan een oplossing zijn, maar je moet al die opeengepakte huishoudens op stadsniveau wel goed ondersteunen. “Hoogbouw heeft ruimte nodig”, zegt Irma van Oort. “Op het moment dat je zoveel programma op zo een klein stukje in de stad maakt, moet je ook zorgen dat het gebouw iets teruggeeft aan zijn omgeving.”
Irma van Oort werkt bij KCAP, waar ze de internationale uitbreiding van het bureau vormgaf. Daarnaast was ze zes jaar lang deel van de commissie welstand en monumenten van Rotterdam, die ze recent inwisselde voor dezelfde commissie in Amsterdam. Ze richt zich op duurzame fysieke én sociale leefomgevingen, juist bij hoogbouw.
“Hoogbouw is fantastisch op stadsniveau, het geeft je een soort ijkpunt in de stad. Maar uiteindelijk gaat het om die onderste laag, de straten die je maakt, die Rotterdamse laag, die Haagse laag. Die zijn het belangrijkst”, aldus Van Oort.
Haagse visie KCAP ontwikkelde onder andere een visie voor het gebied rond Den Haag Hollands Spoor (HS). De gemeente wil verdichten rond ov-knooppunten, waarbij hoogbouw als oplossing wordt gezien en de beleving op straatniveau leidend is. ‘Eyeline-skyline’, is hier de kernspreuk.
↑ Beeld Florian Braakman
Eén van de eisen die tot doel heeft de stadsbeleving te verbeteren, is het compenseren voor nieuwbouw met stukken groen. “Eigenlijk eenzelfde soort principe als in Vancouver, waar er zo een dertig jaar lang een eis was om de vierkante meters, de plots van nieuwbouw terug te brengen in groen. En zo heb je die stad ontzettend zien vergroenen, een fantastisch gegeven. Daarom zeg ik ook: zorg dat je iets teruggeeft. Met heel veel vierkante meters extra in die stad, zorg dat je ook iets voor de leefbaarheid doet.”
Zo ontwierp KCAP voor het HS Kwartier een visie met veel groen in de eerste laag. “Daar hebben we getest, hoe die hoogbouwvisie tot meer kon leiden. […] We hebben een getrapte vorm gemaakt van de eerste 25 meter, en zo eigenlijk de straat breder gemaakt. Het groen van de straat hebben we daar dan weer op gelegd.”
Daarmee voldeed KCAP al aan de Eyeline-skyline, zelfs voordat de term bestond. Irma van Oort ziet als geen ander de kansen en oplossingen liggen in die cruciale eerste laag. “De openbare ruimte verder zien dan alleen maar de straten, daar kun je kansen mee creëren om te vergroenen én de stad leefbaarder te maken.