Caro van de Venne:

'Eigenlijk ben ik bezig met een nieuwe typologie'

↑ Beeld Florian Braakman Tekst Merel van Casteren

Onlangs realiseerde Barcode Architects de twee ‘zustertorens’ The Muse en CasaNova op het Wijnhaveneiland in Rotterdam. Door twee torens aan elkaar te linken, vond Barcode unieke oplossingen in de plint en de sociale structuur in de gebouwen. Partner Caro van de Venne spreekt over het ‘verticale buurtgevoel’, en de voordelen die verdichten met torens met zich mee brengt.

“We wonen pas sinds dertig jaar in hoogbouw, dus in die zin is dat echt een nieuwe typologie” vertelt Caro van de Venne. Bij het ontwerp van The Muse en CasaNova richtte Barcode daarom meer aandacht aan de woonbeleving en de sociale impact van de torens. “Op weg naar huis fiets ik altijd langs een hofje, waar je vaak mensen samen ziet zitten. Die zijn elkaar dan op weg naar huis tegengekomen”, vertelt Caro van de Venne. “Dat hebben we ook bij de The Muse proberen te bewerkstelligen door het onmogelijk te maken vanuit de parkeergarage direct je woning in te gaan, maar dat je altijd via een collectieve ruimte komt. Dan kom je je buren tegen, en spreek je af om vanavond even langs te komen of samen op het dakterras te gaan zitten.”

↑ Beeld Florian Braakman

De volgende generaties woontorens in Rotterdam zal er nog weer socialer uit gaan zien. De gemeente zet nu in op het diversifiëren van de binnenstad, door ook meer torens voor lage en middeninkomens te bouwen. In de periode dat de twee torens van Barcode ontworpen werden, was dat nog anders. “Toen wij begonnen met het project woonden er in Rotterdam gewoon weinig mensen. Het was echt de ambitie van de stad om grotere gezinnen of mensen waarvan de kinderen al uit huis waren naar de stad te trekken en te laten consumeren van het horeca- en cultuuraanbod”, aldus Van de Venne. “Ik zou nu pleiten voor een combinatie van inkomens in torens. Het zou jammer zijn als je door de stad loopt en je je moet realiseren dat de torens alleen maar bewoond worden door de happy few.

De groeiperiode heeft wel geholpen met de levendigheid van de stad. Rondom The Muse en CasaNova begint het Wijnhaveneiland ook al her en der volk aan te trekken. “Echt fantastisch om te ervaren.” Vanuit haar kantoor aan de Scheepmakershaven ziet Caro van de Venne de transitie voor eigen ogen gebeuren. “Het supermarktje bij ons op de hoek heeft al drie keer verbouwd, de broodjes worden steeds duurder. Het hippe koffietentje met koffies van vier euro is ook al gearriveerd. In het weekend als ik van kantoor wegloop kom ik allemaal toeristen tegen, die van de markthal afkomen en een beetje aan het zoeken zijn waar de Maas is.”

↑ Casa Nova door Barcode Architects | Beeld Hans Wilschut

Meer weten over CasaNova?

Harm Tilman bezocht de woontoren samen met Caro van de Venne en schreef een uitgebreide beschouwing.