Remi Versteeg:


“We willen met architectonische middelen het interieur veranderen”

Beeld David Meulenbeld Tekst Janek Bosman

In de nieuwste aflevering van ‘Merel en Tracy praten door’ spreken ze Remi Versteeg, architect en oprichter van Beyond Space. In de Houthavens van Amsterdam heeft hij zijn eigen plekje op de wereld gemaakt, inclusief bar. Versteeg vertelt over de vermenging van architectuur, interieur en objecten in zijn ontwerpen.

Versteeg woont, werkt én feest in de Houthavens, of zoals hij het zelf zegt: “Ik heb hier mijn eigen plekje op de wereld gemaakt”. In het voormalige havengebied in Amsterdam richtte hij een jaar geleden het architectenbureau Beyond Space op, nadat hij samen met mede-oprichter Stijn de Weerd afstapte van hun eerder opgerichte bureau Space Encounters. “We zochten een grotere plek, ook voor opslag van kunstinstallaties. Toen ik rondgeleid werd bleek er ook een horecavergunning op het pand te staan. Het was dus een keuze: kantoor met opslag, of kantoor met bar.” Het was rap besloten: naast het kantoor zou bar ‘Borisov’ komen, vernoemd naar een komeet die in 2019 langs de aarde scheurde. Met Beyond Space zijn ze actief bezig met ‘activity based working’. “Waar heb je op een kantoor behoefte aan? In bepaalde ruimtes moet je concentreren, zoomen of vergaderen, maar mensen ontmoeten is soms fijner in een bar-omgeving met wat rumoer.” Hierdoor is hun eigen kantoor een zen-achtige ruimte met grijze meubels uit hun eigen Boring Collection, maar kunnen klanten ontvangen worden in Borisov.

Beeld Peter Tijhuis

De randen van het vak Versteeg woont, werkt én feest in de Houthavens, of zoals hij het zelf zegt: “Ik heb hier mijn eigen plekje op de wereld gemaakt”. In het voormalige havengebied in Amsterdam richtte hij een jaar geleden het architectenbureau Beyond Space op, nadat hij samen met mede-oprichter Stijn de Weerd afstapte van hun eerder opgerichte bureau Space Encounters. Een voorbeeld van deze ontwerpmethode is het kantoor van Siersema Interieur die Beyond Space heeft ontworpen. Met een kilometer aan zachte, wapperende gordijnen worden hier de werk- en vergaderplekken van elkaar gescheiden. “Je moet durven om tijdelijke keuzes te maken. Schachten verwijderen, brandscheidingen aanpassen, trappen verplaatsen. We willen echt met architectonische middelen het interieur veranderen.” Als dat namelijk goed en tijdig gebeurt, creëer je namelijk volgens Versteeg veel fijnere ruimtes.

Luister hier naar het hele gesprek:

Een warm welkom bij Siersema Interieur door Beyond Space

Ruimte maken is iets gevoelsmatig, meent Beyond Space. Het interieur, of het nu om een woning gaat of een kantoor, beïnvloedt de ruimtelijke beleving en daarmee de stemming van de aanwezigen. In hoeverre een ontwerp gastvrij is, bepaalt het contact met je gasten.

Wil je meer weten over het interieur dat Beyond Space ontwierp voor Siersema?

Beelden Peter Tijhuis