Werkplaats van de 21e eeuw


LocHal in Tilburg door Civic, Braaksma & Roos Architectenbureau, Inside Outside en Mecanoo

Tekst Marieke Giele Beeld Stijn Bollaert

Aan de achterzijde van het station van Tilburg ligt het spoorzonegebied. De afgelopen jaren is de gemeente samen met ontwikkelaars druk bezig geweest om dit gebied nieuw leven in te blazen. Aanjager van alle herontwikkelingen is de transformatie van de voormalige locomotiefloods naar de LocHal.


Deze locomotiefloods uit 1932 vormt een belangrijk onderdeel van het collectieve geheugen van de stad. Veel Tilburgers hebben hier vroeger zelf nog aan locomotieven gesleuteld of kennen wel iemand die er werkte. Maar door technologische ontwikkelingen raakte het gebouw buiten gebruik.


De gemeente besloot niet tot sloop over te gaan, maar er een nieuw onderkomen voor de bibliotheek van te maken. In 2015 schreef zij daarom een architectenselectie uit voor de transformatie van het gebouw. Deze werd uiteindelijk gewonnen door een multidisciplinair team, bestaande uit Civic, Braaksma & Roos Architectenbureau en Inside Outside.

Met de bestaande structuur van het gebouw had het team een mooie basis in handen om verder mee aan de slag te gaan. De toevoeging van een dynamisch trappenlandschap zorgt in een keer voor een heldere indeling van de ruimte. Het levert een nieuwe topografie op met een lichte ‘bovenwereld’ en donkere ‘onderwereld’.


Grote gordijnen benadrukken het industriële karakter van de LocHal. Deze geven een textiele laag aan in het gebouw. Door de gordijnen verschillende posities aan te laten nemen, ontstaan telkens weer nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van de ruimte.


Voor de verdere inrichting van de LocHal is in 2016 een aparte selectie uitgeschreven, die door Mecanoo is gewonnen. Het bureau wilde een echte huiskamer van de stad te creëren. Dat begint al bij de entree van het gebouw waar een stadscafé met bar van keramiektegels de bezoekers ontvangt. En op de trappen zijn verschillende zitelementen gerealiseerd, die verschillend gebruik faciliteren. Het resultaat is een levendig stadsforum voor Tilburg.

↑ Situatie

Begane Grond


1 Entree

2 Stadscafé

3 Leesplekken en open podium

4 Expositieruimte kunstinstellingen

5 Jeugdbibliotheek

6 Digilab

7 Bibliotheek

8 Kooklab

9 Living library

10 Vergaderruimtes

11 Kantoor

12 Mezzanine

Eerste verdieping


1 Erfgoedlab

2 Lab opinie en debat

3 Lab kennismakerij

4 Werkplein Seats2Meet

5 Concertzaal

6 Keuken Seats2Meet

7 Conferentiezalen Seats2Meet

Tweede en derde verdieping


1 Tribune

2 Werkplekken rond werkplein

3 Collectie wetenschap

4 Concertzalen

5 Projectruimtes

6 Concentratiewerkplekken

7 Restaurant stadsbalkon

8 Textiele wanden

↑ Belangrijk uitgangspunt voor de architecten was het behoud van de ruimtelijke beleving van de industriële hal

LocHal, Tilburg

Opdrachtgever Gemeente Tilburg, Bibliotheek Midden-Brabant en Kunstloc Brabant Ontwerpteam Civic Architects, Braaksma & Roos Architectenbureau, Inside Outside en Mecanoo architecten Architect Civic Architects Transformatie en restauratie Braaksma & Roos Architectenbureau Interieur- en beplantingsconcept & textiel Inside Outside / Petra Blaisse Inrichtingsontwerp Mecanoo architecten Groen ontwerp en uitvoering Donkergroen Bouwmanagement Stevens van Dijck Bouwmanagers & Adviseurs Adviseur Arup Aannemer Engineer & Build Binx Smartility Uitwerkend architect VDNDP bouwingenieurs