POST in Rotterdam


door ODA NY en Braaksma & Roos

Beeld Forbes Massie

Het voormalige postkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam zal ingrijpend worden verbouwd. Het rijksmonument wordt door ODA NY en Braaksma & Roos Architectenbureau gerestaureerd en getransformeerd tot winkels, horeca en een hotel. Vanuit het expeditiehof zal een hoge woontoren verrijzen. Met de herontwikkeling beoogt het ontwerpteam om het iconische gebouw sterker met de stad te verbinden.


Het Postkantoor werd in 1919 ontworpen rondom twee hoven. Het eerste hof bevindt zich onder een imposante ellipsvormige boogconstructie. De ruimte was toegankelijk voor de bezoekers van het postkantoor. Het tweede hof, het expeditiehof, ligt in de huidige situatie in de buitenlucht. Het was oorspronkelijk alleen voor medewerkers toegankelijk. De architecten verbinden de twee ruimten met elkaar. Het streven is de begane grond een onderdeel te laten vormen van de open ruimte in de stad.


De grote centrale hal zal door Braaksma & Roos worden gerestaureerd. De architect streeft er naar de decoratie van de ruimte te behouden. Rondom komen winkels en cafés, het verandert zo in een overdekt stadsplein. Om het plein toegankelijker te maken worden een aantal nieuwe entrees in de gevels uitgesneden. Dat gebeurt zo voorzichtig mogelijk: bestaande ramen worden iets vergroot. Dat doen de architecten op een respectvolle wijze, terughoudend en binnen het grid van de gevellijnen. Hotelgasten zullen het gebouw betreden aan de Meent-zijde, via de voormalige personeelsentree van het Postkantoor.


Braaksma & Roos heeft met de renovatie het doel de sobere ambachtelijkheid van de werkvloeren van het gebouw voelbaar te maken. De gangen op de verdieping, die betegeld zijn met tegels van de Porcelyne Fles, zullen in het hotelprogramma een belangrijke logistieke ruggengraat vormen die de vleugels met elkaar verbinden. Het doel is de ruimtelijke eenheid van de voormalige seinzaal voor telegrafie op de eerste verdieping te behouden. De ruimte zal flexibel worden ingezet als conferentieruimte.


De toren zal worden gebouwd boven het distributie-hof. Om de toren genoeg ruimte te geven om te landen zal de oostgevel van het gebouw deels moeten wijken. De betrokken partijen werkten daarom anderhalf jaar aan een ontwerp waarin het nieuwe geveldeel zorgvuldig wordt verwoven met het oorspronkelijke gebouw. Ritme en materialen zijn overgenomen. De gevel vormt een belangrijk element in de versterkte relatie tussen interieur en stad.

De basis van het bouwwerk creëert een nieuw gewelfd plafond boven het expeditiehof, maar blijft los van de buitengevels van het postkantoor, waardoor deze worden geaccentueerd door het binnenvallende daglicht. De façade is opgebouwd uit boogvormen die in hoogte variëren, afhankelijk van de achterliggende appartementen. Ze vorm verwijst naar de gewelven van het postkantoor.



↑ POST is één van de weinige vooroorlogse gebouwen die nog in het centrum van Rotterdam staan

↑ Plattegrond grote hal en Plattegrond toren

↑ In de oorspronkelijke situatie bevonden zich twee hoven in het postkantoor. Eén distributiehof en een overdekte hal voor bezoekers.

In de nieuwe situatie waarin beide hoven met elkaar verbonden zijn.

↑ Grote hal en open hof

↑ De toren krijgt een gewelfde sokkel, zodat de toren zo min mogelijk ruimte in beslag neemt binnen het monument.

↑ De toren wordt boven op de sokkel geplaatst, zodat de muren van het postkantoor kunnen blijven staan.

↑ De boogvorm van de centrale hal is door de architect als inspiratie gebruikt voor de articulatie van de façade

POST, Rotterdam

Officiële benaming + Plaats POST Rotterdam Opdrachtgever Omnam Group, London Ontwerp ODA New York, Braaksma & Roos Architectenbureau, Den Haag Projectarchitect(en) Eran Chen (ODA), Michael Unsicker (ODA) Job Roos (B&R), Kristof Houben (B&R) Interieurarchitect ODA New York Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek, Delft Adviseur installaties KVMC Management & Consultancy, Dordrecht Adviseur brand/bouwfysica ABT, Delft Bouwmanagement Drees & Sommer Nieuw-Vennep Bruto vloeroppervlakte 60.000 m2 Bvo Programma horeca, hotel, retail, appartementen Datum voorlopig ontwerp maart 2018 Datum definitief ontwerp maart 2019