Moderne werkomgeving achter monumentale gevel


Stadhuis Leiden door Office Winhov

In Leiden werkt Office Winhov aan de verbouwing van het monumentale stadhuis. Slimme ingrepen moeten het oude gebouw verduurzamen en aanpassen naar de wensen van de huidige tijd. De toevoegingen zijn herkenbaar als eigentijdse interpretatie, waardoor een spannende gelaagdheid tussen bestaand en nieuw ontstaat.

Tekst Marieke Giele Beeld René de Wit

Het Stadhuis van Leiden is gelegen tussen de Breestraat en de Vismarkt. In 1929 werd het oorspronkelijke gebouw van Lieven de Key (1595-1597) verwoest door een grote brand. Alleen de rijk geornamenteerde gevel aan de Breestraat bleef overeind staan. Daar is vervolgens naar ontwerp van Cornelis Jouke Blaauw een nieuw stadhuis (1932) tegenaan gezet. Kenmerkend aan het ontwerp van Blaauw zijn de traditionele gevels en het monumentale interieur in combinatie met een voor die tijd moderne betonnen constructie. Het gebouw is georganiseerd rondom twee open ruimtes: een stadhuisplein en een gesloten hof. Aan het stadhuisplein zijn alle publieksruimten gelegen en rondom de hof zijn de kantoren en bestuurskamers georganiseerd.

↑ Situatie

Assertieve assimilatie Sinds de herbouw in de jaren dertig is het stadhuis verscheidene keren verbouwd om het gebouw aan te passen aan het veranderende gebruik. En daar komt nu de renovatie van Office Winhov bij. Daarvoor gaat het bureau uit van een assertieve architectonische assimilatie. Dat betekent dat de ingrepen zich zo veel mogelijk in het bestaande gebouw voegen en waar mogelijk gebruikmaken van het idioom van Blaauw. Tegelijkertijd blijven ze als eigentijdse interpretatie altijd herkenbaar. Dat zorgt voor een gelaagdheid waarbij bestaand en nieuw een dialoog met elkaar aangaan. Stadhuisplein en hof Office Winhov staat nu voor de opgave om het bestaande stadhuis te verduurzamen en aan te passen aan de nieuwe manier van werken binnen de organisatie. Daarnaast zullen aanpassingen van latere datum verwijderd worden. Dat betekent bijvoorbeeld dat de overkapping boven de hof zal verdwijnen. Dat moet de tegenstelling tussen het publieke stadhuisplein en een verstilde, groene binnenhof weer benadrukken. Door de raamkozijnen te verlagen tot aan de grond ontstaat een sterke zichtrelatie met de aangrenzende centrale ontvangsthal. Ontmoeten en werken Rondom de binnenhof komt een vergadercentrum en een werkcafé waar medewerkers op verschillende wijzen met elkaar kunnen overleggen. Op de bovengelegen verdieping komt aan het stadhuisplein een nieuwe, grotere commissiekamer. De aangrenzende gang staat middels de vide in directe verbinding met decentrale ontvangsthal. Op sommige plekken worden niet-monumentale wanden verwijderd om meer openheid te creëren. Bovendien zullen de vloeren van de zolderverdieping verdwijnen, waardoor de monumentale betonconstructie weer in het zicht komt en een spannende, hoge werkruimte ontstaat. Dat zorgt voor een moderne werkomgeving in een oud gebouw.

↑ Begane Grond

↑ Eerste verdieping

↑ Tweede verdieping

↑ Derde verdieping

↑ Vierde verdieping

↑ Vijfde verdieping

↑ Dwarsdoorsnede

↑ Huidige situatie

Stadhuis Leiden

Opdrachtgever gemeente Leiden Ontwerp Office Winhov Interieurarchitect Studio Linse Medewerkers Jan Peter Wingender (OW), Paul Linse (SL), Henk Tiegelaar (OW), Tinka Heinzel (SL), Inez Tan (OW), Anna Tabellini (OW), Peter Nagtzaam (OW), Guy Prudon (OW), Isa Vanduffel (SL) Origineel ontwerp C.J. Blaauw Originele beeldend kunstenaar o.a. M.C. Escher Adviseur constructie Van Rossum Raadgevende Ingenieurs Adviseur installaties Nelissen Ingenieursbureau Adviseur bouwfysica Nelissen Ingenieursbureau Adviseur bouwkosten Archisupport Aannemer Du Prie Bouw & Ontwikkeling Landschapsarchitect tuin H+N+S Landschapsarchitecten Bewegwijzering Reynoud Homan Restauratiearchitect Maarten Fritz Bruto vloeroppervlakte 10.000 m2 Netto vloeroppervlakte 8500 m2 Programma Verbouwing en verduurzaming van het monumentale stadhuis Datum voorlopig ontwerp juli 2017 Datum definitief ontwerp 2020 Aanvang bouw 2020 Oplevering 2021 Bouwsom €19,5 miljoen