Eindhoven is niet alleen de stad waar Philips haar gloeilampen en cd-speler ontwikkelde en uitgroeide tot een internationaal bedrijf. Het is ook de stad van kennis en van design. Als brainport Eindhoven presenteert de hele zuid-oostelijke regio van Nederland zich bovendien als innovatieve hightech motor van de wereld.

Dossier Eindhoven:

een bundeling van industrie, kennis, design èn architectuur

Waar het allemaal begon In de 19e eeuw komt de bedrijvigheid in Eindhoven op gang. De bereikbaarheid verbetert met de aanleg van het Eindhovensch kanaal en diverse wegen. Met de uiteindelijk toenemende industrie en dus werkgelegenheid resulteert dit in stijging van de welvaart. De vraag naar arbeiderswoningen neemt toe. Philips bouwt begin twintigste eeuw daarom in stadsdeel Strijp naast fabrieken ook woningen voor haar medewerkers: het Philipsdorp is geboren.

Kennis en design Al die bedrijvigheid is gebaad bij scholing van niveau. De School voor Industriële Vormgeving wordt in 1955 opgericht - de eerste in Nederland. Sinds 1997 staat deze bekend als Design Academy Eindhoven. De oprichting van de technische universiteit Eindhoven volgde een jaar later in 1956. Met evenementen als de Dutch Design Week, het lichtkunstfestival Glow, musea als het Van Abbe museum en spraakmakende futuristische gebouwen zoals het Evoluon en de Blob is Eindhoven beslist een stad van internationale allure.

↑ Onyx toren. Beeld Dingeman Sarid

↑ De Groene Toren. Beeld Jan Willem Schouten

↑ Philips Lighting. Beeld Jan Willem Schouten

↑ Gebouw TR op Strijp-S in Eindhoven. Beeld Jan Willem Schouten