Raadzaal op het dak


Gemeentehuis Kontich (B) door plusoffice architects

↑ Situatie

In Kontich (België) is het bestaande stadhuis door plusoffice architects gerenoveerd. Op het dak van het gebouw is een modern volume met de nieuwe raadzaal toegevoegd. Door de semi-transparante gevel vormt het een opvallende verschijning boven het stadsplein.

Tekst Marieke Giele Beeld Dennis de Smet

Kontich is een gemeente met ruim 20.000 inwoners, iets ten zuiden van Antwerpen. In het centrum van het plaatsje ligt het gemeenteplein met daaraan de Sint Martinuskerk en het voormalige gemeentehuis. In de jaren tachtig is hier het nieuwe gemeentehuis neergezet, dat vooral als kantoorgebouw fungeerde. Inmiddels was het gebouw echter verouderd en te klein voor de volledige gemeentelijke organisatie. Daarom besloot de gemeente tot een onderzoek naar verschillende scenario’s voor een modern gebouw. Plusoffice architects kwam met een plan om het bestaande gemeentehuis te renoveren en er vervolgens twee nieuwe volumes voor de grotere programmaonderdelen aan toe te voegen.

Moderne toevoegingen Door het rechterdeel van de puntvormige daken te verwijderen ontstond ruimte voor een uitbreiding op het dak waar de raadzaal in is gevestigd. Met een uitkraging van vier meter trekt het nieuwe volume veel aandacht vanaf de straat. Dat wordt nog eens versterkt door de spiegelende panelen aan de onderzijde, waarin de reflectie van de bestaande gevelopeningen zichtbaar is. De gevel is afgewerkt met strekmetalen panelen, die zorgen voor een moderne uitstraling. Voor de rest bestaat de nieuwbouw uit een hybride constructie van houtskeletbouw en stalen vakwerken om het bestaande gebouw zo min mogelijk te belasten. Tegelijkertijd zorgen ze voor een sterk contract met de rode kleur van het baksteen, waardoor een dynamisch beeld ontstaat. Ook voor de archiefruimte is een nieuw volume aan het bestaande gebouw toegevoegd. Vanwege het gewicht van alle archiefstukken was het niet mogelijk om dit onderdeel in het bestaande gebouw onder te brengen. Hiervoor is een nieuwe vleugel op de voormalige open binnenplaats gerealiseerd. Compact interieur Door de toevoeging van het archief ontstond een patio in het hart van het gebouw. Deze is door de architecten overdekt met een glazen dakconstructie, waardoor een prettige ruimte is ontstaan. Hier zijn nu alle publieksbalies van de verschillende gemeentelijke diensten gevestigd. Tegelijkertijd hebben bezoekers zicht op de bovengelegen verdiepingen met ambtenaren. Deze verdiepingen zijn volledig gerenoveerd tot flexibele werkconcepten voor alle diensten van de gemeente. Van flexplekken en spreekkamers tot meer klassieke directiekantoren. De originele betonconstructie, geribbelde plafonds en de installaties zijn in het zicht gelaten. Dat zorgt voor een robuust interieur met op sommige plekken enkele warme kleuraccenten zoals hout en terrazzo. Met deze slimme ingrepen is plusoffice architects erin geslaagd om een complex programma in een bestaand gebouw onder te brengen. De nieuwe bouwvolumes leggen bovendien extra nadruk op de publieke functies van het gemeentehuis. Het resultaat is een compact en herkenbaar gebouw voor de gehele gemeenschap van Kontich.

↑ Aan het bestaande gebouw zijn enkele moderne volumes toegevoegd

↑ Begane grond

↑ Eerste verdieping

↑ Tweede verdieping

↑ De overdekte patio fungeert als het nieuwe hart van het gebouw

↑ Bovenop het bestaande gebouw bevindt zich de raadzaal met uitzicht over de stad

Gemeentehuis Kontich (B)

Opdrachtgever gemeente Kontich Ontwerp plusoffice architects Adviseur constructie Util struktuurstudies Adviseur installaties RCR Adviseur akoestiek D2S international Adviseur veiligheid FVR prevention Adviseur duurzaamheid Damien Trigaux (KU Leuven) Bruto vloeroppervlakte 5.250 m² Oplevering voorjaar 2019 Bouwsom € 4.057.630