Circulair paviljoen


Merleyn in Nijmegen door Bo Kristiaan Janssen

Het bureau Bo Kristiaan Janssen werkt aan de nieuw gebouw voor poppodium Merleyn in Nijmegen. Het bescheiden betonnen paviljoen biedt ruimte aan ongeveer tweehonderd bezoekers en is bedoeld voor lokale bands en genres met een kleine doelgroep. Het huidige Merleyn bevindt zich in een voormalige danscafé. Wat betreft het beheer valt het onder het grotere poppodium Doornroosje. Deze financiert ook de bouw van de nieuwe kleine zaal. Het bestaan van Merleyn is belangrijk voor Doornroosje, ondanks de beperkte opbrengst. Het podium heeft zelf alleen zalen die minder geschikt zijn voor kleinere bandjes.

Bo Kristiaan Janssen ontwerpt poppodium Merleyn volgens de principes van circulaire bouw. De fundering is aangelegd voor een waterpompstation die eerder op dezelfde plek stond. Daar bovenop komt een betonnen draagstructuur bestaande uit hoge bogen in twee richtingen. In de gevels is het ritme van de structuur zichtbaar. De breedte van de platen is breder ter hoogte van de grote overspanning van de zaal en smaller bij het café en de entree. De dikke betonnen gevelplaten zijn afgewerkt in een opvallend reliëf dat doet denken aan een visualisatie van geluid, ‘s avonds zorgt het voor vervreemdende schaduwen op de buitenzijde. Het gebouw is volledig demontabel. Met de gebruikte constructie-elementen is een volledig nieuwe configuratie te maken. De gevelplaten zijn herbruikbaar als vloerdelen, wanneer ze horizontaal tussen de bogen worden geplaatst. Mocht het poppodium ooit verdwijnen, kan een nieuwe eigenaar de constructie transformeren tot kantoorgebouw of woningcomplex. Boven dit alles prijkt een groen dak. De constructie is solide genoeg om 1.5 meter grond te dragen. De massa van de aarde en de vegetatie zorgt voor demping van het muziek.

↑ Opbouw Merleyn

↑ Mogelijke wijze hergebruik gebouwstructuur

Merleyn, Nijmegen

Architect Bo Kristiaan Janssen Opdrachtgever Doornroosje Nijmegen Medewerkers Bo Kristiaan Janssen, Edwin Tukker, Mariana Rebelo Fernandes, Jasper Poortvliet Adviseur Akoestiek DGMR Ingenieurs Adviseurs Brandveiligheid, Bouwtechniek DGMR Ingenieurs Adviseurs Installaties LTE Advies Constructie JVZ Ingenieurs