multifunctioneel erfgoed


Hanzas perons in riga (LV) door Reinis Liepins en Sudraba Architectūra

Het gebouw Hanzas Perons is een voormalig loods aan een oude spoorlijn voor vrachttreinen in Riga. Het industrieel erfgoed is door Reinis Liepins en Sudraba Arhitektūra omgevormd tot een multifunctionele zaal voor concerten en evenementen.

Beeld R. Hofmanis

De loods stamt uit het begin van de 20ste eeuw. De stad viel toen onder het Russische Rijk en was in de eeuw ervoor uitgegroeid tot een van de grootste industrie- en havenstad in Noord-Oost Europa. De bakstenen fabrieken en houten kazernes uit die tijd, beschouwt de Letse architect als een wezenlijk deel van de identiteit van het land. Veel van de oorspronkelijke bakstenen muren, houten balken, schuifdeuren en poorten zijn bewaard gebleven, maar na een technisch onderzoek bleek dat de bestaande constructie niet voldeed aan de bouwnormen. Reinis Liepins en Sudraba Arhitektūra besloten daarom een nieuwe dragende structuur over en rond het gebouw te bouwen. Het glazen dak en glaswanden zijn ondersteund door zware stalen kolommen en balken. De perrons liggen binnen de buitenschil. De architecten pakten het gebouw letterlijk in. Onder de nieuwe luifels liggen foyer-achtige ruimten. De loodsruimte is geheel bewaard gebleven, en veranderd in een zaal voor onder andere concerten. De ruimte 1200m2 groot en is met hoge grijze schuifwanden onder te verdelen in drie afzonderlijke delen. Er zijn regelmatig concerten, maar ook evenemten als exposities, conferenties en zelfs kleine autobeurzen zijn mogelijk. Hanzas Perons is het grootste particuliere cultuurgebouw van Letland.

↑ Situatie

↑ Lengtedoorsnede en plattegrond begane grond

↑ Dakaanzicht en plattegrond kelder

↑ Doorsnede

↑ Schema mogelijke functies

↑ Detailtekening bankje

↑ De architecten bouwden een nieuwe structuur over het bestaande gebouw heen

Hanzas Perons, Riga (LV)

Architect Reinis Liepins / Sudraba arhitektūra Opdrachtgever Pillar Development Senior architect Reinis Liepins Restauratieconcept Ilze Liepina Medewerkers Ilze Liepina, Ieva Landmane, Ainars Plankajs, Martins Ostanevics, Jurgis Prikulis Supervisie Pillar Architecten and Sudraba Arhitektūra. Reinis Liepins, Anete Salma, Diana Kula, Ieva Landmane Adviseur constructie Pillar Contractor Aannemer "Kurbads" Engineers Group Voorlopig ontwerp 2017 Oplevering 2019 Bouwjaar originele gebouw 1903 Bruto vloeroppervlak 4426 m2 Openbaar toegankelijk vloeroppervlak 2800 vierkante meter Concertzaal 1230 vierkante meter (op te delen in 467 vierkante meter, 294 vierkante meter and 467 vierkante meter) Maximum aantal personen 2100 personen Aantal zitplaatsen 1200 Totale bouwsom ongeveer 11 miljoen euro