Antonio Paoletti:
“Tekenen is een manier om te communiceren met mezelf”
↑ Adis Abeba, tekening door Antonio Paoletti
We hebben weer een tekening van de week! Antonio Paoletti heeft deze titel dit keer verdiend. Tekenen is voor Paoletti een instrument om te experimenteren, verhalen te vertellen én om te communiceren met zichzelf en de buitenwereld. We laten enkele tekeningen zien van zijn voor de Archiprix genomineerde afstudeerproject, die al deze toepassingen illustreren.
Tekst Hanyeh Mehdizadeh
Waar ging je afstudeerproject over? “Het is een herontwikkeling in de binnenstad die zich richt op betaalbare woningen in Ethiopië. De hoofdstad, Addis Abeba, groeit zo snel dat het een bedreiging vormt voor de geconsolideerde gemeenschappen die in historische districten wonen. Verdichting is noodzakelijk, maar tegelijkertijd moeten we de bestaande structuur begrijpen.” Welke techniek heb je gebruikt? “Bij deze tekening alleen kleurpotloden. De tekening is hier eigenlijk een manifest van mijn voorstel. Gedurende het proces teken ik ook om analysetekeningen te maken en om onderzoek te doen.” Wat zien we op de afbeelding? “Het is een marktscène die zich afspeelt langs de commerciële ruggengraat van mijn voorstel. De tekening illustreert een nieuwe randvoorwaarde die een ideale voorwaarde zou kunnen zijn voor het behoud en de ontwikkeling van de bestaande gemeenschap van ambachtslieden. Het richt zich ook op het idee van incrementele huisvesting. In de gevels zie je de kleine veranda’s uitsteken. Ik zie het voor me als uitbreidingen die de bewoners zelf bouwen. Het idee is dat de woningen zich aanpassen aan de behoefte van de bewoners. De wooncultuur is iets wat constant verandert. In principe heb ik dus alleen de balken ontworpen die over de façade heen hangen. Ik heb dat gedaan volgens de lokale bouwmethoden die in Addis Abeba en rond Ethiopië worden aangetroffen. Op die manier worden bewoners in staat gesteld deel te nemen aan de productie van de stad. Ik werd ook geïnspireerd door een principe dat werd waargenomen in de BDD-chawls in Mumbai. ”
Waar heb je zo leren tekenen? “Het is me met de paplepel ingegoten. Ik denk dat de grootste schuld bij mijn vader ligt. Zolang als ik me kan herinneren tekende hij altijd grappige karakters uit cartoons voor me na. Mijn opa was ook geïnteresseerd in tekenen en schilderen. Terwijl ik dus al heel jong begon met tekenen, werd het pas in de middelbare school heel serieus. Tijdens mijn studie in Rome stimuleerde de faculteit het. Wat betekent de architectuurtekening voor jou? “Alles eigenlijk. Het is vooral een vorm van communicatie met mezelf. Het is aan het begin een manier van onderzoek doen, daarna een middel om het project te begrijpen. Daarbij is het ook nog een manier om een verhaal vertellen.” Hoe gebruik jij in dit geval de tekening om een verhaal te vertellen? “Tijdens de excursie in Addis Abeba kreeg ik de kans om een micro-etnografisch onderzoek uit te voeren. Tekenen was een manier om die ontmoetingen na te vertellen. Terwijl ik de bewoners interviewde begon ik details van hun dagelijkse leven vast te leggen: gezichten, gebaren, woningen, sociale ruimtes. Het resultaat was een soort stripverhaal. Ik heb die bewoners vervolgens gebruikt om het verhaal van mijn ontwerp te vertellen, zowel in het heden als in de toekomst.
Waarom maak je een stripverhaal? “Bouwkundige tekeningen laten niet goed zien hoe een ontwerp zich gedurende de tijd ontwikkeld. Plattegronden, doorsneden en verhogingen zijn in essentie een tijdloze weergave zijn van de gebouwde omgeving: ze staan los van de invloed van tijd. Een stripverhaal kan daarentegen wel de complexiteit van het samenspel tussen menselijke activiteiten en de gebouwde omgeving kan vastleggen. Op de onderstaande afbeelding zie je de ambachtslieden op straat werken in een uitbreiding van de werkplaatsen waar een plantenbak zorgt voor stroom en koele schaduw – een detail geïnspireerd op marktplein Vredenburg door Herman Hertzberger. Rechtsonder zie je bewoners die op de uitstekende balken een veranda bouwen. Winkeleigenaren kunnen dat ook gebruiken om hun waren tentoon te stellen.”
Bekijk ook de tekening van Shilpa Mevada op de website van de Architect
“De tekening is het medium van onze gedachten”