RASHID RASHIDI


“Architecten zitten in hun eigen bubbel”

Met zijn bureau Studio for Healthy Architecture ontwierp Rashid Rashidi onder andere een winkelinterieur voor The Mall of the Netherlands. Maar het meest trots is hij op het project voor Rohinya vluchtelingen waaraan hij meewerkte.

Rashid Rashidi studeerde in 2020 af aan de TU Delft. Al in 2015 richtte hij zijn bureau Studio for Healthy Architecture op. Hij werkte bij NOAHH, voor Micha de Haas en Archivolt. Rashidi geeft les aan de TU Delft en aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is tevens afstudeerbegeleider bij atelier 100% circulair bouwen.

Wat was voor jou een belangrijke drijfveer om architect te worden? “Architectuur opereert op het snijvlak van kunst en techniek. Ik was altijd geïnteresseerd in een opleiding die multidisciplinair opereert. Ik vind het leuk om betrokken te zijn bij de maatschappij en wil graag een steentje bijdragen aan de samenleving.”

Je hebt vrij snel je eigen bureau SHA (studio for healthy architecture) opgericht. Waarom? “Ik vind dat de afstand tussen de architecten en de samenleving steeds groter is geworden. Het lijkt erop dat de huidige architecten in een eigen bubbel zitten. Ik wil laten zien dat het ook anders kan. Met mijn bureau probeer ik de wensen en eisen van de opdrachtgever te vertalen in een ruimtelijk ontwerp waarin de mens altijd centraal staan. In het verleden zag je ongelofelijk mooie voorbeelden waarbij de samenleving zich manifesteert in de architectuur.”

Bekijk ook het restaurant dat Rashid Rashidi ontwierp in Mall of The Netherlands


Baahu tandoori & curries

SHA was door Baahu tandoori & curries gevraagd om een ontwerp te realiseren waarin het karakter en roots van het restaurant onderdeel moest zijn van de beleving van de bezoeker. SHA heeft dit bereikt door de bezoeker letterlijk het gevoel te geven dat ze een tandoor binnenlopen...

Aan wat voor soort projecten werk jij met je bureau? “Aan projecten waarbij opdrachtgevers durven te ontdekken, verkennen en risico’s nemen. Anderzijds aan projecten die de ambitie hebben om de aarde zo achter te laten dat deze leefbaar blijft voor onze kleinkinderen. Ik wil bijdragen aan hedendaagse vraagstukken als klimaatverandering en sociale duurzaamheid.” Naast ontwerper ben je ook werkzaam als docent aan de TU Delft en de Hogeschool van Amsterdam. Wat levert die wisselwerking jou op? “Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring te delen met de studenten, om ze uit te dagen. In de praktijk word je geconfronteerd met de pragmatische dimensies van het vak. Dat kan soms beperkend werken of juist helemaal niet. In het onderwijs kom je veel ambitieuze studenten tegen die met architectuur willen bijdragen aan de samenleving.”

Wat is volgens jou de opgave waar architecten nu aan moeten werken? “Wat ik ontzettend uitdagend vind is hoe we de afstand tussen architecten en de sociale klasse kleiner kunnen maken. Het lijkt erop dat we architecten hebben voor rijke mensen, architecten voor gave publiek gebouwen en architecten voor de rest, namelijk de sociale klasse– de bourgeoisie. “Ik zou het ook interessant vinden als architecten goed nadenken over de sociale huurwoning waarbij niet iedereen is een doosje woont, maar in een ‘eigen’ ruimte waarin ze geïnspireerd en gemotiveerd worden.”

Wat is het mooiste project dat je ooit hebt bezocht? / Welk project heeft je geïnspireerd en waarom? “Het Parthenon in Athene, omdat dit geen gebouw is, maar een manifestatie is van tijdloosheid. De ruimtelijk kwaliteit van Parthenon is oneindig en ondanks het feit dat dit gebouw dateert uit Griekse tijd staat het gebouw er nog steeds en dat bewijst het tijdloze karakter van Parthenon. Parthenon is ook een mooie manifestatie van de Griekse samenleving waarbij transparantie de essentie is. Daar kunnen wij nog heel veel van leren.”

↑ Baahu door SHA

Waar krijg je energie van in je werk? “Als de mensen blij zijn die het ruimtelijk ontwerp gebruiken. We proberen binnen bureau te reflecteren op het gemaakte werk om zo steeds projecten te verbeteren. We horen regelmatig hoe trots en blij de mensen zijn voor wie wij werken en dat geeft mij enorm voldoening.” Waar loop jij in de praktijk tegenaan? “Als jonge ontwerper binnen de sector heb je behoorlijk veel uitdagingen. Soms willen opdrachtgevers een ervaren ontwerper die al aantal vergelijkbare projecten heeft gedaan. Het is lastig daar tussen te komen. Ik zou graag willen dat de overheid en ontwikkelaars jonge ontwerpers iets meer toevertrouwen.” Wat maakt je trots in wat je tot nu toe hebt bereikt? “Met ARUP hebben we een ‘Emergency Shelter Guide’ gemaakt om de toestand van de Myanmar’s Rohinya vluchtelingen te verbeteren. Het document is zodanig opgezet dat deze is te begrijpen zonder enige bouwkundige kennis, iedereen kan zo zelf een shelter van bamboe maken. Het document is vertaald en wereldwijd gedeeld door activisten. Hierdoor zijn veiligere noodwoningen gebouwd en de leefomstandigheden van de Rohinya vluchtelingen verbeterd.”