Controle over de omgeving


Space10 in Kopenhagen (DK)

↑ Met behulp van transparante materialen is een ruimte gecreëerd waarin licht kan toetreden, maar waar ook in stilte heerst.

Beeld Hampus Berndtson

Spacon & X maakte een nieuwe ontwerp voor de werkruimte van het 'innovatielab' SPACE10. Toen SPACE10 in 2015 in de oude vleesfabriek in Kopenhagen trok ontwierp Spacon & X de renovatie. De werkruimte is toen door de architect ingericht met een open plan. SPACE10 gebruikt het gebouw als kantoor, maar organiseert er ook evenementen, van exposities tot feestjes. De ruimte was daarom multifunctioneel en flexibel tot in de puntjes.


Binnen het open plan ontwierp Spacon & X een kantoorinrichting als een speeltuin. Het interieur bevatte naast bureaus constructies met zitjes die aan boomhutten of klimrekken doen denken. In combinatie met de opvouwbare workshopstafels en banken met grote kussens had het kantoor de uitstraling van een hippe start-up.


Na drie jaar besloot SPACE10 dat het tijd was voor verandering. Het aantal werknemers was gegroeid tot drie keer de capaciteit van het interieur. Als een gevolg ervoeren de medewerkers het kantoor als ‘chaotisch’ en besloten soms massaal om thuis te werken.

Belangrijkste uitgangspunt voor het nieuwe ontwerp was afscheid van het volledig open plan. Daarnaast doken architect en opdrachtgever in de onderzoeksresultaten voor een gezonde werkomgeving en concludeerde dat planten op kantoor, voldoende daglicht en goede bureaus onontbeerlijk zijn. Als ook voldoende privacy en goede akoestiek.

De plattegrond moest ten dele de open blijven, omdat het bedrijf ook voordelen zag voor de samenwerking in elkaar zien en tegenkomen. Architect en opdrachtgever achtten het van belang dat verschillende activiteiten duidelijke begrenzingen kregen. Voor privacy en rust, maar ook omdat 'controle over de omgeving zorgt voor een gevoel van zekerheid'.


Om te beginnen is de expo- en lezingenruimte van de werkvloer gescheiden. Een kleine goed geïsoleerde ruimte is beschikbaar voor lange telefonische vergaderingen. Daarnaast ontwikkelde Spacon & X semi-open frames waarbinnen bureaus zijn geplaatst.


Aan de frames zijn panelen opgehangen die de akoestiek regelen, maar ook licht doorlaten zodat de ruimte ook op donkere winterse dagen aangenaam is. En ook nu ontwierp Spacon & X een flexibel interieur. Extra panelen ophangen kan wanneer een team bijvoorbeeld een week zeer geconcentreerd moet werken. En door de schuifwand tussen de expositieruimte en lezingenzaal te openen ontstaat een grotere evenementenruimte.

↑ De werkplekken zijn omkaderd door semi-open frames waaraan panelen zijn opgehangen. Medewerkers kunnen zelf panelen toevoegen of weghalen.

↑ De expositiezaal en lezingenzaal bevinden zich op de begane grond en zijn door een schuifdeur aan elkaar gekoppeld.

SPACE10 in Kopenhagen (DK)

Opdrachtgever SPACE10 Ontwerper SPACE10 + Spacon & X Jaar van realisatie 2019 Bruto vloeroppervlak 1000 vierkante meter Projectlocatie Kopenhagen Samenwerking Von Holmbäck