Zonering van de werkruimte


De Librije in Middelburg door M+R Interior Architecture

↑ De ingang van de Librije bevindt zich aan het Abdijplein waar ook andere afdelingen van de provincie hun ingang hebben

↑ Eerder ontwierp M+R de ontmoetingsruimte in de Heerenkamer en de binnentuin. De ruimten zijn bedoeld voor alle medewerkers van de provincie.

M+R interior architecture renoveerde voor de Provincie Zeeland de Librije, in de Abdij in Middelburg. Met de renovatie transformeerde de architect het cellenkantoor naar een werkruimte met een open plattegrond.

Dankzij de lange relatie tussen provincie en M+R was de architect bekend met de flexwerkambities en werkcultuur van de provincie. In 2015 ontwierp M+R een ontmoetingsruimte in de Heerenkamer elders in de Abdij en maakte een nieuwe indeling voor de kloostertuin. Met de gemeenschappelijk ruimten die M+R introduceerde wilde de architect de medewerkers warm maken voor flexibel werken.

Doordat de opdracht via een aanbesteding is verkregen lag er al een schetsontwerp voordat de architect met de gebruikers om de tafel ging. Om de medewerkers voldoende inbreng te geven ondanks het gevorderde ontwerpproces bedacht M+R een slim systeem. Het architectenbureau ontwierp de grote lijnen van het plan en maakte hiervan schetsmaquettes op poppenhuisformaat. Met losse inzetbare delen van vergaderzalen, flexwerkplekken en stilteruimten puzzelden de medewerkers vervolgens de gewenste indeling. “Niet alles is letterlijk in de plattegrond vertaald”, vertellen medewerker Marcel Buuron en architect Hans Maréchal van M+R, “maar de behoeften en knelpunten die tijdens de workshops voren kwamen zijn meegenomen in het ontwerpproces.”

De eerste en tweede verdiepingen zijn ingericht als flexwerkruimten voor verschillende projectteams van de provincie. De twee vleugels verspringen telkens een halve verdieping van elkaar. Er bevinden zich, gerangschikt van reuring naar rust, werkplekken, vergaderruimten, ontmoetingsplekken en stilteruimten.

Bij de ingang staan banken met hoge rugleuningen of grote tafels gescheiden van de werkvloer door een pantry. Beiden zijn bestemd voor informeel overleg. Dieper in de kantoren, waar de ruimte intiemer wordt zijn hier en daar glazen tussenwanden geplaatst, of bevinden zich kleine stilteruimtes. De plattegrond van de werkvloer is volledig open. De bureaus zijn afgeschermd van de looproutes door kasten met daarop hoge planten. In de ruimte zijn vergaderzalen geplaatst met transparante wanden zodat het licht vanaf alle zijden binnenstroomt.

↑ M+R werkte met maquettes om aan de medewerkers de plannen duidelijk te maken

↑ Door middel van glazen tussenwanden creëerde M+R stiltewerkplekken voor overleg

De Librije in Middelburg door M+R Interior Architecture

Opdrachtgever Provincie Zeeland, de Abdij Middelburg Ontwerp gebouw ‘de Librije’ is onderdeel van de Abdij te Middelburg Projectarchitect Hans Maréchal Medewerkers Bart Diederen; Miranda van Mensvoort; Daphne van der Ploeg; Emy Liebregts Adviseur constructie Vianen Bouwadvies, Nuenen Adviseur installaties Nelissen ingenieursbureau Eindhoven Adviseur akoestiek Nelissen ingenieursbureau Eindhoven Aannemer Leenhouts, Oostbrug Interieurarchitect M+R interior architecture, Eindhoven Bruto vloeroppervlakte 2.250 m2 Netto vloeroppervlakte 1.500 m2 Programma Restauratie, verbouwen en herinrichten monumentaal gebouw ‘de Librije’ Datum voorlopig ontwerp september 2016 Datum definitief ontwerp mei 2017 Aanvang bouw januari 2018 Oplevering november 2018 Bouwsom inclusief installaties € 1.450.000,– excl. BTW Bouwsom exclusief installaties € 870.000,– excl. BTW